Zdravlje

Oprezno s crvenim mesom!

Znanstvenici vjeruju da su pronašli uzrok zašto se uživanje u crvenom mesu povezuje sa povećanim rizikom obolijevanja od karcinoma debelog crijeva. Čini se da je tome kriv pigment koji mesu daje tu crvenu boju. Hem, dio krvnog hemoglobina koji veže kisik koji se prenosi tijelom, nađen je u puno većim količinama u crvenom mesu nego u bijelom. Sadrži puno željeza koje mu daje crvenu boju.


Dok se crveno meso kao govedina, svinjetina, teletina, divljač i kozletina već nekoliko desetljeća povezuju sa karcinomom, razumijevanje na koji način do toga dolazi i tko je izložen većem riziku, pomoći će prevenciji.

Stanice ubrzano rastu kako bi popravile oštećenja

Znanstvenici sa sveučilišta u Utrechtu, Nizozemska, otkrili su vezu između hema i karcinoma debelog crijeva dajući crveni pigment miševima. Uočili su da su miševi dobili oštećenja na stijenkama crijeva. Boljim pregledom vidjeli su da je bakterija u crijevima pretvorila hem u hidrogen sulfid. To je tvar koja proizvodi miris kao na trula jaja i oštećuje stanice stijenki crijeva.

Da bi popravili oštećenja, stanice ubrzano rastu, ali taj brzi rast stvara veće šanse za nastajanje kancerogenih tvorevina. Znanstvenici kažu da hidrigen trisulfid koji proizvode crijevne bakterije može biti koristan marker koji pokazuje rizik osobe za obolijevanje od karcinoma debelog crijeva.

Dnevno ne bi trebali unositi više od 70 grama crvenog mesa

Crveno meso je dobar izvor proteina, minerala i vitamina, ali znanstvenici u sve većem broju ukazuju da je previše crvenog mesa dugotrajno loše za zdravlje. Oprezno sa crvenim mesom. Preporučljivo je jesti ne više od 70 grama dnevno. To bi bilo tri tanke kriške goveđeg pečenja, janjetine ili svinjetine, veličine pola uobičajene kriške kruha.

Smanjeni unos može rezultirati nedostatkom željeza koje onda treba unijeti lećom, grahoricama, jajima, ribom, orašastim plodovima, piletinom, puretinom i žitaricama za doručak. Pretjerano konzumiranje crvenog mesa povećava šanse za srčane bolesti, karcinom prostate, rak dojke, dijabetes tipa 2.


Tekst: telegram.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close