AutomotoTech

Car of the Year: Opel Astra proglašena europskim autom godine

U 52. izboru Car of the Year, najstarijem i najznačajnijem europskom biranju auta godine, njemački kompakt osvojio je naklonost žirija


Opel Astra je Europski auto godine 2016. Tako je odlučio žiri najstarijeg europskog izbora Car of the Year, sastavljen od 55 novinara iz 22 europske zemlje (Hrvatska još nema svog predstavnika). Iznenađenje? Nije, jer novi je Opelov kompakt već odnio naslove auta godine u nekoliko zemalja. Ipak, Car of the Year ima posebnu težinu, pa Karl-Thomas Neumann, direktor Opela, ima dobar razlog za otvaranje šampanjca. Astra je na svom računu naime, prikupila 312 glasova, na drugo mjesto zasjeo je Volvo XC90 (294 boda), a treća stepenica dobitničkog postolja pripala je Mazdi MX-5 (202 boda).

Izbor Car of the Year podsjetimo, održava se još od 1964. godine, a Opelu je ovo već peta titula. U Rüsselsheimu se slavljenička torta dosad rezala i na račun Kadetta (1985.), Omege (1987.), Insignije (2009.) i Ampere (2012.). S iznimkom hibridne i skupe Ampere koja nikad nije zaživjela kako se željelo, svi ostali su nakon dizanja pobjedničkog pehara postizali značajne tržišne rezultate, od kojih se u Opelu lijepo živjelo.

Europska iskustva govore, dakle, da je osvajanje naslova auta godine i dalje dobra podloga za tržišnu i prvenstveno marketinšku promociju, premda se posljednjih godina potiho provlači dojam da se nekadašnja karizma titule pomalo i razvodnjava. Razlog? U poplavi desetaka nacionalnih i raznih drugih vrsta izbora nije čudno što je sve teže razlučiti kojem dati veći značaj. Tako ni Car of the Year više ne prati nekadašnja pompoznost objave dobitnika, koje se do 2015. upriličavao u blagdansko vrijeme Božića i Nove godine. Danas je to postala tek manja, brzo obavljena svečanost u Ženevi, dan uoči otvaranja salona.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: autoklub.jutarnji.hr | Foto: transportmagazin

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close