Turizam

Općina Lovinac: Dan ličkog krumpira 2015.

Općina Lovinac, u suradnji s poduzećem Agrovelebit te Udrugom proizvođača ličkog krumpira organizira treći po redu „Dan ličkog krumpira“ 26. rujna 2015. godine.


Ovogodišnji Dan ličkog krumpira posvećen je proglašavanju zaštite ličkog krumpira zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla koji kao takav, uz kvalitetu svog sastava koja je uvjetovana tradicijom i podnebljem na kojem se uzgaja, spada u proizvode koji su apsolutno poželjni na hrvatskom tržištu, te tržištu Europske unije.

Ličko jelo
Namjera ove gastro manifestacije jest promocija ličkog krumpira i proizvoda ličkog sela, motivacija poljoprivrednika na ozbiljnije i organiziranije bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, te obogaćivanje turističke ponude naše Općine koju u konačnici želimo brendirati kao Općinu ličkog krumpira, navodi se u priopćenju.

Na ovogodišnjem Danu ličkog krumpira očekuju Vas brojni izlagači domaćih proizvoda, konzumnog i sjemenskog krumpira, sredstava za ekološki prihvatljivu zaštitu…

Središnji događaj Dana ličkog krumpira je gastro manifestacija unutar koje će se održati prezentacija kulinarskih osobina krumpira uz degustaciju.

Pripremat će se tradicionalno ličko jelo – pole od različitih sorti krumpira čiji će vrhunac biti ocjenjivanje i odabir najbolje sorte za pripremu ličkih pola. Osim gastro dijela, održavat će se i izbor najtežeg i najneobičnijeg krumpira, različite igre za djecu te kulturno umjetnički i zabavni program.

Lički krumpir jedan je od simbola ličke poljoprivrede i gastronomije, a proizvođači udruženi u Udrugu proizvođača ličkog krumpira insistiraju da to ime može nositi samo krumpir proizveden u skladu s propisanim pravilima i proizveden isključivo u ličkom polju.

Poseban proizvod
Kako navode proizvođači ličkog krumpira, on je neusporedivo je bolji od drugih krumpira jer ima više vitamina, minerala i drugih tvari nego kod drugih sorti.

Za prave ljubitelje krumpira svakako je zanimljiva Specifikacija Udruge proizvođača Ličkoga krumpira, koja detaljno objašnjava što to jest, kako izgleda i kako nastaje taj poseban proizvod sa zemljopisnim podrijetlom.


Tekst: narodni list

 

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close