AutomotoVijesti

OPASNA MJESTA NA DRŽAVNIM CESTAMA Na Jadranskoj magistrali čak 9 “crnih točaka”

Hrvatske ceste do 2023. godine planiraju sanirati 23 opasna mjesta na državnim cestama, tzv. “crne točke” .Ukupna vrijednost projekta je 68,5 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi financiranja iznose 55,4 milijuna kuna. Dio sredstva za sanaciju osigurali su kroz Europski fond za regionalni razvoj,, javlja 24sata.


Od 2001. do danas sanirali su više od 280 opasnih mjesta, za što su investirali preko 270 mil. kn vlastitih sredstava i sredstava iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Usporedbom podataka o prometnim nesrećama koje su evidentirane u trogodišnjem razdoblju prije sanacije te u istom razdoblju nakon sanacije opasnih mjesta, utvrđeno je ukupno smanjenje broja prometnih nesreća za 76 posto, broja poginulih osoba za 90,3 posto, teško ozlijeđenih za 75,3 posto i broja lakše povrijeđenih za 72,3 posto”,  pohvalili su se iz Hrvatskih cesta.

Najviše opasnih mjesta identificirano je na državnoj cesti DC8, njih devet. Napominju kako je DC8 odnosno Jadranska magistrala sa svojih 643,40 kilometra ujedno i najdulja državna cesta sa značajnim prometnim opterećenjima na pojedinim dionicama.

Prometni stručnjak i sudski vještak za promet Goran Husinec kaže da je Jadranska magistrala vrlo specifična.

“Ona se nalazi se u takvom klimatskom području gdje more nabacuje sol, ima je mnogo u zraku. Rađena je većinom od kamena vapnenca koji je jako sklizak. Po njoj je velik promet koji dodatno izglađuje cestu, stvara se tanki talog ispuha automobila. Kad padne kišica ta cesta je izuzetno skliska. Jako je skupa za održavanje zbog konfiguracije jer ide po stjenovitom terenu i Hrvatske ceste to jako dobro održavaju sa sredstvima koja imaju”,  govori Husinec.

Ističe da je Jadranska magistrala, unatoč svom trudu oko održavanja, i dalje vrlo opasna cesta.

Nalazi se u području gdje su s obje strane stijene ili je s jedne strane stijena, a s druge provalija. Gdje god izletite, naletite na nešto tvrdo. Hrvatske ceste se trude na što više kritičnih mjesta postaviti zaštitne ograde, ali ona je vrlo duga i ne mogu svuda postaviti ograde. Takva konfiguracija ne može se napraviti sigurnijom, jedino što može spriječiti teške nesreće je da vozači voze oprezno, sigurno i poštuju propise“, pojašnjava Husinec.

Dodaje da se ranije stalno govorilo da imamo loše ceste, no nakon 90-ih u njih se stalno ulaže i one su sad mnogo sigurnije.

Više na 24sata

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close