KolumneSvemu unatoč

Oluja svih oluja

Odrastao sam u vihoru Domovinskog rata. Moji dječački dani bili su protkani igrom i skrivanjem u podrumu pred naletima ubilačkih zrakoplova. Tridesetak kilometara od Mostara, najrazarenijeg hrvatskog grada nakon Vukovara, osluškivao sam topovske udare, a noću gledao bljeskove raketa. Ja, tinejdžer, nisam propuštao večernji dnevnik, plakao sam nad sudbinom svoga naroda i razorenom Domovinom. Bilo je to vrijeme strepnji za očev povratak s bojišta i ponosa zbog hrvatskog srca i jedinstva.

Onda se dogodila Oluja, najveličanstvenija hrvatska vojna pobjeda. Hrvatska je u blistavoj akciji oslobođena od srbočetničke okupacije. Pobjeda je bila čista, a ni pojedinačni slučajevi odmazde i samovolje ne mogu umanjiti njezinu veličinu. Dočekao sam je na Barzonji, podno Vrana i Čvrsnice, na obali Blidinjeg jezera, slaveći Gospu Snježnu, najvjerniju odvjetnicu i zaštitnicu Hrvata, osluškujući vijesti s druge strane Dinare. Čekali smo slobodu u sjeni starine Mijata Tomića i nevine ljubavi Dive Grabovčeve. I dočekali, netko s krunicom, a netko s puškom u ruci. O onim trećima neću sad.

Završetkom rata završilo je i moje dječačko doba. Dvadeset dvije godina kasnije- nova razaranja. Ovoga puta razara se hrvatska duša, iz dana u dan u hrvatsko srce zabija se klin razdora, stvaraju se neki “naši i vaši” Hrvati, opasujemo se granicama i jedni drugima postajemo stranci i krademo škoje, branitelji postaju tražena roba, ali ne na tržištu rada, a s onu strane Drine stižu i zahtjevi da se najveća hrvatska pobjeda proglasi hrvatskom sramotom. Hrvatske domoljube opet se naziva opakim nacionalistima, od onih ljudi kojima je rat poslužio samo kao dobar scenarij za loš film ili tek usputno opravdanje za život na račun države. I danas neki nameću svoje istine, a budućim generacijama žele natovariti teret sumnje u borbu njihovih očeva.

A Oluja kuca u našim srcima, ponosno nosimo stijeg svoje pobjede i zahvaljujemo Bogu na svojoj jedinoj ovozemaljskoj Domovini. Još u nama žive oni ratnici koji padoše za nas i prinesoše na oltar ono najvrjednije što su imali.

Svim Hrvatima, ma gdje bili, čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close