KulturaIzdvojeno

Okrugli stol „Japodija – kulturna ruta kao potencijal za razvoj poduzetništva žena“

Međunarodni okrugli stol “Japodija – kulturna ruta kao potencijal za razvoj poduzetništva žena”, održat će se u petak, 23. srpnja, u 10 sati, pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore.


Okrugli stol započinje okupljanjem sudionika u Muzeju Gacke u Otočcu i stručnim vođenjem kroz stalni postav Japodske zbirke u 10:00 sati, a radni panel će se održati u velikoj dvorani HGK – ŽK Otočac u 11:00 sati i s očekivanim trajanjem do 13 sati.

Što je Japodija?

Narod Japoda o sebi nije ostavio zapisa, srećom pisali su o njima rimski i grčki povjesničari, a arheološka su istraživanja iznjedrila fascinantne činjenice. Velika količina arheoloških nalaza potječe iz Gacke, pa je opravdano da se okrugli stol ovakve tematike održi upravo u Otočcu.

Japodski je prostor pretežito bio gorska Hrvatska, a najveće koncentracije stanovništva bile su uz važne putove i u najljepšim krajevima – u Gackoj, Pounju i Ogulinsko-plaščanskoj udolini. Bogata uporaba jantara, poseban način ukrašavanja i tetoviranja, intenzivna trgovina, mistična religija, napredno kućno zanatstvo, običaji pokapanja i stanovanja, samo su neki od skrivenih aduta Japoda, tih tajanstvenih gorštaka i vladara velebitskih i kapelskih prijelaza.

Japodija i Japodi ne postoje u svijesti prosječnog Hrvata. Očekivano, Japodija nije razrađena ni kao prepoznatljiv kulturni dio identiteta, ni kao cjeloviti i važan dio turističke ponude. Ogroman potencijal japodske priče dosad je realiziran samo u manjoj mjeri, fragmentarno, raspršeno i sporadično.

U panelu “Japodija – kulturna ruta kao potencijal za razvoj poduzetništva žena”, koji će moderirati predsjednica KUBS Baštinica i ujedno predsjednica Strukovne grupe kulturnog turizma Manja Kostelac-Gomerčić, sudjeluju:

  • Lidija Bakarić, arheologinja;
  • Dr. sc. Romana Lekić, prof. v.š. na Edward Bernays University Collegeu;
  • Katarina Mužar, arheologinja;
  • Paola Lucchesi, novinar i turistički vodič freelancer, Centar za Održivi Razvoj “Una”;
  • Iva Sila, turistički i interpretacijski vodič baštine, vlasnica obrta Kazivačica;
  • Danijela Pešut, vlasnica umjetničkog ateljea Janja Gora;
  • Elizabeta Božičević, vlasnica radionice Božičević.

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Otočac u 2021. godini provodi niz aktivnosti za jačanje poduzetništva žena, kako kroz projekte – Međunarodnu konferenciju „Žene i točka“ i školu poduzetništva za žene „Poduzetništvo je IN“, tako iz kroz aktivnije djelovanje strukovnih grupa. S tim ciljem će se u partnerstvu Strukovne grupe kulturnog turizma HGK – Županijske komore Otočac, Kulturne udruge za baštinu i stvaralaštvo „Baštinica“ iz Otočca i Muzeja Gacke Otočac, održati ovaj međunarodni okrugli stol.

Broj sudionika je ograničen te je potrebna prethodna prijava sudjelovanja putem prijavnice u nastavku.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close