KolumnePles s vragom

Oko i piramida, nije onako kako se čini

Ako uzmemo u obzir da neki arhetipi (zmaj, stablo, feniks,vrt..) postoje jako dugo i dosta su dobar pokušaj objašnjavanja stvarnosti s obzirom na alate koje je ta kultura posjedovala u vrijeme kada su nastali, nemoguće je ostati ravnodušan pred ispravnom interpretacijom takvog koncepta jer je značajan na više razina simultano. Većina ih odolijeva prolasku vremena i ostaje relevantna upravo zbog ‘istinitosti’ namjere tvorca i dosljednoj interpretaciji.

U kulturi u kojoj sam odrastao znao sam vidjeti simbol piramide sa okom u sebi i automatski bi okolina koncept komentirala nazivima ‘iluminati’ ili ‘masoni’, zanimljivo kako se slika više ukorijenila kao logo neke organizacije nego kao pokušaj interpretacije stvarnosti. Glupo na više razina.

Sramotno je kako sam nisam uspio povezati sliku sa konceptom koji mi nije nepoznat ali još je više tužno koliko kroz svo svoje obrazovanje nisam naučio razmišljati temeljito i iskreno. Isto tako čudno mi je koliko malen broj ljudi pokušava razumjeti arhetipične slike kao nešto što stvarno jest iskreni pokušaj tumačenja stvarnosti, radije to odbacimo kao neku teoriju zavjere.

Oko na vrhu piramide pokušava zarobiti ideju savjetnika vladaru neke hijerarhije i primarna funkcija mu je uputiti vladara ako se negdje dešava nesklad stvarnosti i propisa, prevedeno nepravda, jer su propisi zastarjeli.

Tipični primjer toga bio bi egipatski bogovi Horus(oko) i Oziris(piramida). Iako mitologija ima mnoštvo različitih verzija priče o bogu Ozirisu, slika piramide s okom može se shvatiti, najiskrenije, jedino kao vodilja ka boljoj budućnosti.

Ako promotrimo ‘prirodu’ hijerarhijskih društava jedna od većih mana koje imaju je sam koncept postojanja vremena, što je ujedno i jedan od najtragičnijih trenutaka za čovječanstvo i u kršćanstvu. U trenutku kad ljudsko biće spozna da postoji vrijeme, da može umrijeti i da je ustvari vrlo ranjivo to je vrlo šokantno i uznemirujuće (Adam i Eva).

Priče o Ozirisovoj smrti uzrokovanoj od strane vlastitog brata(Set), sječa njegovog tijela na komade, njegova kratka reinkarnacija i njegov sin (Horus) ako se promatraju iskreno bez predrasuda, vrlo su vjerojatno pokušaj objašnjenja što se dešava ako živimo lažno i kako bi to trebalo popraviti.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay.com

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close