Politika

Ogulinci 10. ožujka biraju članove Gradskog vijeća, gradonačelnik ostaje Dalibor Domitrović

Ogulinci 10. ožujka izlaze na izbore za devet članova Gradskog vijeća. Odluku o raspisivanju izbora donijela je Vlada RH na sjednici održanoj 7. veljače na temelju dopisa Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji upućenom Ministarstvu uprave u kojem se navodi da Grad Ogulin nije donio proračun za 2019. godinu, kao ni odluku o privremenom financiranju.


U navedenom dopisu istaknuto je da Gradsko vijeće Grada Ogulina nije donijelo proračun za 2019. godinu zato što su predsjednik i potpredsjednici Gradskog vijeća podnijeli ostavke, te nije sazvana sjednica tog predstavničkog tijela. Građani Ogulina na izborima će birati članove Gradskog vijeća, dok kao neposredno izabrani gradonačelnik i dalje ostaje Dalibor Domitrović (SDP).

Kako navodi Ka portal, u prilogu dopisa dostavljen je dopis gradonačelnika Grada Ogulina od 2. siječnja 2019. godine, u kojem je navedeno da je gradonačelnik Domitrović predložio Gradskom vijeću donošenje proračuna za 2019. godinu, međutim sjednica Gradskog vijeća nije sazvana jer su predsjednik i potpredsjednici podnijeli ostavke te stoga proračun za 2019. godinu. U konkretnom slučaju, gradonačelnik je izvršio svoju obvezu i predložio Proračun Grada Ogulina za 2019. godinu, no Gradsko vijeće nije donijelo ni proračun, ni odluku o privremenom financiranju, čime su se ispunili uvjeti za raspuštanje Gradskog vijeća.

Podsjetimo, na lokalnim izborima održanim 2017. godine, u Gradsko vijeće izabrano je osam kandidata iz koalicije HDZ – HSS – HSLS i HSU, pet iz koalicije SDP – HNS, tri kandidata Nezavisne liste Željka Stipetića te jedan kandidat Demokratskog saveza Srba. Predsjednik Gradskog vijeća bio je nezavisni Željko Stipetić, a dužnost potpredsjednika obnašali su Siniša Ljubojević (DSS) i Milan Sabljak (HDZ). Za razliku od izbora u Županijskoj skupštini Karlovačke županije i većini gradova i općina, predsjednik Vijeća nije izabran jednoglasno, već s devet glasova vijećnika SDP-HNS-a, nezavisnih i DSS-a, te uz protivljenje osam vijećnika koalicije predvođene HDZ-om i to nakon što je odbijen njihov prijedlog da predsjednik bude Sabljak.

Mandat članova Gradskog vijeća izabranih na redovnim izborima traje četiri godine, a mandat članova Gradskog vijeća izabranih na prijevremenim izborima traje do isteka tekućeg mandata predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave izabranih na redovitim izborima. Članovi Gradskog vijeća nemaju obvezujući mandat i nisu opozivi. Članovi Gradskog vijeća dužnost obavljaju počasno i za to ne primaju plaću. Gradsko vijeće Grada Ogulina ima predsjednika i dva potpredsjednika koji se biraju većinom glasova svih članova Gradskog vijeća.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Foto/Ogulin.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close