EkoSavjetiLifestyle

Održivi razvoj, održivo poslovanje i održivi planet naša su jedina opcija

DAN PLANETA ZEMLJE

Povodom Dana planeta zemlje, WWF upozorava da godišnje zbog ilegalne sječe šuma gubimo područja veličine Portugala, što kao direktnu posljedicu ima još pogubnije klimatske promjene i veći postotak gubitka bioraznolikosti.


Unatoč brojnim dogovorima i sporazumima koji su postugnuti na globalnom nivou, a odnose se na zaustavljanje globalnog zagrijavanja na 1.5 stupnjeva i proglašavanje 30% teritorija Zemlje zaštićenim područjem, realnost je sasvim suprotna. „Pluća planeta“ polako „odumiru“, a za to smo sami krivi. S njima nestaje i ostali, za nas neprocjenjivo važan, živi svijet.

Svjesni ubrzanih klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti, što je dokumentirano i u WWF-ovom posljednjem Izveštaju o stanju planeta, apeliramo na sve donostelje odluka, korporacije i građane da prestanu s neograničenom uporabom i zlouporabom prirodnih resursa koji su na rubu da budu sasvim iscrpljeni, te da se preusmjere na održive izvore energije.

„Dan planeta Zemlje je prilika da se osvrnemo na šume – naša pluća zahvaljujući kojima dišemo te i dalje imamo priliku uživati u životu, ali i boriti se za zdravi planet. Godišnje uništimo šuma veličine Portugala! Ne smijiemo zaboraviti ni druge resurse koje uzimamo zdravo za gotovo poput vode i zraka, o kojima WWF brine kroz brojne regionalne projekte. Moramo promijeniti svoj odnos s prirodom – ali moramo surađivati“, ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije. „Korištenje obnovljivih izvora energije umjesto dosadašnje prakse da se oslanjamo isključivo na fosilna goriva, uvelike može pomoći u očuvanju prirodnih resursa, bez kojih ne bi bilo ni života na planetu“, dodaje Kalauz.

Možda mislimo da je borba za očuvanje prirode i okoliša niže na ljestvici naših prioriteta, ali trebamo biti svjesni da je nestanak prirode i živog svijeta koji je čini, direktno povezan sa poremećajima u svjetskom gospodarstvu kao i prijetnjom za naš opstanak. Održivi razvoj, održivo poslovanje i održivi planet u svakom smislu tih riječi ono su što će nam pomoći da se vratimo životu u skladu sa prirodom i opstanku postojećih biljnih i životinjskih vrsta, pa i nas – ljudi.

WWF Adria poziva građane Zagreba da se pridruže na proslavi Dana planeta Zemlje u subotu, 22. travnja u 11 sati na Cvjetnom trgu, gdje će zajedno s Hrvatskim veslačkim savezom i našim Olimpijcima, braćom Sinković i Damirom Martinom, organizirati atraktivno događanje za djecu.


 

Komentari

Komentara


Izvor: WWF Adria | Foto: Pixabay

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close