KulturaIzdvojeno

Održano virtualno izdanje znanstveno-stručnog skupa Dani Šime i Ante Starčevića

ODJEL ZA NASTAVNIČKE STUDIJE U GOSPIĆU

Na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću 21. svibnja 2021. g. održani su 7. Dani Šime i Ante Starčevića, znanstveno-stručni skup s temom „Globalne promjene u obrazovanju i očuvanje baštine“.


Inače tradicionalno organiziran u Gospiću i okolici, ovogodišnji se skup zbog aktualne svjetske pandemije virusa COVID-19 uspješno odvijao virtualno putem platforme Zoom-a.

U ime Uprave Sveučilišta u Zadru skup je otvorio prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, prorektor za znanost i informacijsku infrastrukturu.

prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, prorektor za znanost i informacijsku infrastrukturu – otvaranje skupa

U jutarnjem dijelu skupa održala su se dva plenarna izlaganja dvije renomirane znanstvenice i sveučilišne nastavnice sa Sveučilišta u Zagrebu: prof. dr. sc. Dinke Čorkalo Biruški s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s temom „Izazovi obrazovanja u višeetničkim zajednicama: naučene lekcije i budući izazovi“ i prof. dr. sc. Borne Fuerst-Bjeliš s Geografskog Odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s temom „Regionalni identiteti kao baština“.

prof. dr. sc. Borna Fuerst-Bjeliš, druga plenarna izlagačica
prof. dr. sc. Dinka Čorkalo Biruški, prva plenarna izlagačica

U okviru programa predstavljen je Zbornik radova sa 6. Dana Šime i Ante Starčevića pod naslovom „Učitelj – između tradicije i suvremenosti /The Teacher: between Tradition and Modernity“ urednica izv. prof. dr. sc. Sanje Vrcić-Mataija i dr. sc. Ines Cvitković-Kalanjoš koji je objavljen na Mrežnoj izdavačkoj platformi Sveučilišta u Zadru „Morepress“. Zbornik sadrži trideset recenziranih radova različitih znanstvenih kategorija s humanističkog, društvenog, prirodoslovnog područja znanosti i umjetničkog područja.

izv. prof. dr. sc. Sanja Vrcić-Mataija, pročelnica Odjela za nastavničke studije u Gospiću

Zbornik su predstavili prof. dr. sc. Josip Faričić, prorektor za strategiju razvoja i izdavaštvo Sveučilišta u Zadru, izv. prof. dr. sc. Maja Verdonik, recenzentica zbornika te urednice.

prof. dr. sc. Josip Faričić, prorektor za strategiju razvoja i izdavaštvo – predstavljanje zbornika

U poslijepodnevnom dijelu skupa održano je trideset i pet izlaganja po skupinama iz humanističkog, društvenog i prirodoslovnog područja znanosti te umjetničkog područja.

Program skupa je vrlo bogat, a tematski je pomirio dva naizgled suprotna pola – globalizaciju i očuvanje baštine. Svjesni smo da se škole danas nužno moraju prilagođavati suvremenim globalnim procesima (multikulturalnosti, migracijama, većoj uporabi informacijsko-komunikacijskih tehnologija, interdisciplinarnosti i dr.), ali i prenositi kulturne, povijesne i tradicijske vrijednosti različitih krajeva s jednog naraštaja na drugi.

izv. prof. dr. sc. Anela Nikčević-Milković, predsjednica programskog odbora skupa

Skup je okupio sedamdesetak znanstvenika i stručnjaka odgojno-obrazovne prakse koji se gotovo svakodnevno bave ovim temama.

dr. sc. Ines Cvitković-Kalanjoš, urednica zbornika
prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, prorektor za znanost i informacijsku infrastrukturu – otvaranje skupa

Ovim putem Odjel za nastavničke studije u Gospiću zahvaljuje se ustanovama koje su financijski pomogle održavanje skupa: Sveučilištu u Zadru, Gradu Gospiću, Ličko-senjskoj županiji i Nacionalnom parku „Plitvička jezera“.

 

Priredila: izv. prof. dr. sc. Anela Nikčević-Milković, predsjednica Programskog odbora skupa


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close