KontinentalniPrimorsko-goranska županijaKultura

Održana izložba i modna revija starinskih kravata u Mrkoplju

U povodu završetka proslave 250. godišnjice Župe Mrkopalj te početka proslave Svjetskog dana kravate održana je Izložba i Modna revija starinskih kravata koje su nosili Mrkopaljci, poznate osobe i iseljenici.


Nazočni su imali priliku vidjeti oko 200-tinjak kravata iz raznih povijesnih razdoblja koje su napravljene od različitih materijala i boja, što otkriva bogatu povijest i tradiciju nošenja ove pokretne hrvatske, europske i svjetske baštine.

Načelnik općine Mrkopalj Josip Brozović tom prilikom je rekao kako je ovo veliki dan za Mrkopalj.

“Nije kultura samo ono što pišemo, crtamo, stvaramo. Kultura je i kako se ophodimo prema drugim ljudima, našim bližnjima, gostima, starijima, mlađima. Današnji događaj je poklon Mrkopaljskih žena općini Mrkopalj i doprinos obilježavanju Svjetskom danu kravate”, istaknuo je Josip Brozović.

Direktor Turističke zajednice Gorskog kotara Petar Hrg čestitao je 250. godišnjicu Župe Mrkopalj.

“Zadnje dvije godine svjetla reflekora sve više su usmjerena na Gorski kotar, prepoznaju se blagodati ovog kraja i sve više do izražaja dolazi duh Gorana. Današnji dan je poseban i hvala vam svima što ste dio ovog značajnog događanja”, naglasio je Petar Hrg.

U ime Academiae Cravaticae Nikola Albaneže je rekao: “Važnost svečanosti u čovjekovu životu je iznimna, njima se bilježe događaji koji su za zajednicu konstitutivni, u temeljima njihova identiteta. Među brojnim specifičnim pojavnostima, poneke su i zajedničke. Jedan od najvažnijih, pritom i općeprihvaćenih simbola svečanosti u europskoj, pa potom i u svjetskoj kulturi svakako je kravata.”

“Drago nam je što je izložba starinskih kravata, povodom 250. obljetnice osnutka župe Mrkopalj, poslužiti kao najava Dana kravate 18. listopada, dana koji se već jedanaest godina nakon proglašenja toga Spomendana u Hrvatskome saboru održava ne samo po hrvatskim gradovima – a napose je dobro prigrljen u školskom sustavu – nego je prihvaćen i u Svijetu o čemu svjedoče kalendari koji pod tim nadnevkom navode da je to dan kada se slavi svečanost kravate”, objašnjava Nikola Albaneže te dodaje kako su se Academia Cravatica i njena Kravat pukovnija rado odazvali pozivu za sudjelovanjem u mrkopaljskoj svečanosti, a jednako tako upućuju poziv svima mjesec dana uoči proslave Dana kravate; svi su pozvani priključiti se toj svečanosti.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close