Politika

Održan panel POLITIKA I MORAL – „Instrument za eliminaciju nemorala iz politike su izbori“

Danas je na VERN’u održana panel diskusija pod nazivom „Politika i moral“, na kojoj su gostovali aktualni i nekadašnji predstavnici političkog života u Hrvatskoj Ante Babić, saborski zastupnik HDZ-a, doc. dr. sc. Stjepo Bartulica, profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Ivo Jelušić, saborski zastupnik SDP-a i član Predsjedništva SDP-a, prof. dr. sc. Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih znanosti te izv. prof. dr. sc. Robert Podolnjak, saborski zastupnik MOST-a i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu.


Panelisti su istaknuli kako je u javnom djelovanju važno razlikovati politiku od politikantstva, budući da se nemoral pojavljuje upravo u ovoj drugoj kategoriji. Također su naglasili kako se u javnosti nemoral uglavnom povezuje s politikom, što je gotovo paradoksalno, jer političke aktere javnost može sama birati, dok se o (ne)moralu onih koje ne može birati, a čije se odluke manifestiraju na širu populaciju, u javnom prostoru malo govori.

„Građani političarima daju legitimitet da djeluju u politici i koriste institucionalnu moć politike te njome donose odluke koje se referiraju na društvo. I zato ih građani imaju pravo propitivati“, istaknuo je član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić te dodao kako je borba političara „za opći interesi više fraza nego stvarnost“, jer se političari uglavnom bore za interese društvene grupacije koju zastupaju.

„Problem našega društva je preveliki utjecaj politike zbog čega pojedinci, ali i građani dolaze u iskušenje, kako oni koji su na pozicijama, tako i oni koji im se žele približiti, a to je znatno predodređeno našim naslijeđem, navikama i praksama iz povijesti“, smatra doc. dr. sc. Stjepo Bartulica.

„Instrument za eliminaciju nemorala iz politike su izbori. Ako želimo sačuvati demokratski karakter vlasti, a nismo zadovoljni s političarima i smatramo da su oni nemoralni, onda se postavlja pitanje jesmo li mi moralni što im to dopuštamo“, istaknuo je prof. dr. sc. Dejan Jović, ali je i dao kako je vrlo opasno za demokratski karakter društva, ocrnjivati svakoga tko se bavi javnim poslom.

Diskutiralo se između ostalog i o primjerima političkog (ne)morala u Njemačkoj i Italiji, povezanosti stranačkih politika i osobnog morala, ali i obećanjima političara tijekom i nakon kampanja.

„Iz vrijednog gospodarskog programa koji smo bili pripremili s njemačkim IFO Institutom, javnost tijekom kampanje nije bila zapamtila ništa drugo osim jedne slučajne rečenice, tisuću eura za svako novorođeno dijete“, podsjetio je saborski zastupnik HDZ-a Ante Babić.

„Kada se donose odluke u Saboru, zastupnici glasaju u okviru klubova zastupnika, no u našem klubu smo uveli pravo glasovanja po osobnoj savjeti, kako nas ne bi ograničavala osobna, svjetonazorska pitanja“, napomenuo je Robert Podolnjak iz MOST-a.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close