Vijesti

Održan okrugli stol „Mogu drugačije: što umjesto tjelesnog kažnjavanja?“

Okrugli stol „Mogu drugačije: što umjesto tjelesnog kažnjavanja?“ održao se 5. listopada 2018. u prostoru Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.


Za okruglim stolom razgovarale su doc. dr. sc. Bruna Profaca, prof. psihologije iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, prof. psihologije Sanja Jozić iz dječjeg vrtića, Jadranka Lukin, dipl. soc. radnica kao predstavnica roditelja te mag. psych. Vanda Božić s Hrabrog telefona.

Događaj je organiziran povodom istoimene kampanje koja će se provoditi tijekom listopada u sklopu projekta „Od politike do stvarnosti – promjena stavova i praksi od tjelesnog kažnjavanja do mjera za zaštitu djece“. Ciljevi kampanje su:

  • osvijestiti širu javnost o problematici tjelesnog kažnjavanja
  • poručiti roditeljima da postoji razumijevanje za njih te ih potaknuti na dodatno educiranje i traženje podrške
  • podići svijest o odgojnim metodama koje ne uključuju tjelesno kažnjavanje
  • ponuditi kontakte kojima se roditelji mogu javiti za dodatnu podršku

Roditelji u velikoj mjeri, unatoč zakonu, i dalje koriste fizičko kažnjavanje. Iako neki vide to kao odgojnu metodu, zapravo većina roditelja priznaje da se radi o gubitku kontrole radi osjećaja bespomoćnosti. Upravo radi toga, kampanjom želimo poručiti da MOGU DRUGAČIJE te im pružiti savjete kako da fizičko kažnjavanje zamijene pozitivnim discipliniranjem djece, rekla je Hana Hrpka, prof. predsjednica Hrabrog telefona

Projekt je usmjeren na suzbijanje i prevenciju tjelesnog kažnjavanja djece kroz suradnju i razmjenu iskustava između relevantnih dionika i stručnjaka.

U sklopu projekta, u 2017. tvrtka Kantar Milward Brown provela je veliko nacionalno istraživanje o tjelesnom kažnjavanju, na uzorku od 500 sudionika.

Istraživanje je pokazalo kako više od 40% sudionika ne zna da je u Hrvatskoj tjelesno kažnjavanje zakonom zabranjeno. Sudionici su procijenili kako tjelesno kažnjavanje može biti opravdano u nekim situacijama, premda ga generalno ne bi trebalo koristiti (52%). istraživanje je pokazalo kako više od 70% ispitanika želi reagirati na tjelesno kažnjavanje, no da često ne znaju kako.

Roditelji često koriste tjelesno kažnjavanje kao odgojnu metodu zbog netočnih vjerovanja o učinkovitosti te metode. Mnogi vjeruju da povremeni udarac djetetu ne može naškoditi te da je to jedini način da dijete nauči kako neke stvari ne smije raditi. Međutim, istraživanja pokazuju da tjelesno kažnjavanje smanjuje vjerojatnost da će dijete zaista naučiti ono što ga roditelj želi naučiti.

Umjesto tjelesnog kažnjavanja, roditelji mogu koristiti brojne druge metode u postavljanju granica, ovisno o djetetovoj dobi. Pritom, važno se voditi mišlju da su svakom djetetu potrebni poštovanje, pažnja, povjerenje i ljubav.

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close