Zdravlje

Odobren je uređaj koji izbacuje hranu iz želuca nakon obroka

Odobrenje za korištenje uređaja namijenjenog liječenju pretilosti upućeno je od strane Food and Drug Administration (FDA) usprkos kontroverznosti koja se veže uz njegovu primjenu.


AspireAssist putem kirurški postavljene cijevi iz želuca uklanja hranu koja u njega dospije netom nakon konzumacije obroka.

Konkretnije, 20 do 30 minuta nakon konzumacije obroka pacijent bi trebao pričvrstiti uređaj na kirurški priključen priključak na njegovoj koži na području abdomena. Nakon toga potrebno je okrenuti polugu za otvaranje ventila kako bi hrana, bez danjeg procesa probave, završila u WC školjci.

Kako bi se 30% ukupnog sadržaja želuca uspješno uklonilo iz istoga uređaj sadrži i spremnik s vodom koja se se upumpava u želudac kako bi se izbacivanje hrane iz istoga pospješilo.

Cijeli proces traje oko 10-ak min, a preostala hrana u želucu sudjeluje u prirodnom procesu probave.

Iako cijela ideja o mršavljenju uz pomoć ovog uređaja ne zvuči loše, premda je nas zaista zaprepastila, njegovo korištenje ima i određene nuspojave, poput mučnina, povraćanja, zatvora, proljeva te “curenja” na području ventila.

Neki liječnici zabrinuti su iz razloga što pražnjenje želuca uređajem podsjeća na ono koje prakticiraju osobe koje boluju od bulimije.

FDA napominje kako je uređaj namijenjen za korištenje isključivo osobama s BMI od 35 do 55.

U prilog činjenici da su poduzete sve potrebne mjere zaštite od zlouporabe korištenja uređaja, prema njihovom mišljenju, svjedoči zaštitna mjera koja se odnosi na broj korištena ovog uređaja.

Pročitajte više na index.hr

 

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pinterest

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close