VijestiLifestyle

Odličan urod ličkog krumpira u Lovincu

Tvrtka AgroVelebit  iz Lovinca okuplja proizvođače krumpira,a sve se zasniva na projektu revitalizacije ličkog krumpira.


Temelj proizvodnje za sada im je vlastita proizvodnja, otkupljuju nešto krumpira i od nekih proizvođača izvan AgroVelebita, no s vremenom će ta kooperacija biti i veća. Direktor tvrtke Nikola Vidaković smatra da je kooperacija kompleksan posao u kojemu proizvođači moraju biti i educiraniji i tehnički opremljeni pa se s kooperacijom neće žuriti. AgroVelebit je u zadnjih 3 godine  investirao oko milijun eura. Oko 5 milijuna kuna uloženo je samo u traktore, kombajne i navodnjavanje, kupljeno je i skladište u Gospiću.

Kada bi našu tehničku opremljenost uspoređivali s drugima i stavili je na neku ljestvicu od 1 do 10 mi smo otprilike na 6,7“- kaže Vidaković.

Bitna stvar u poljoprivrednoj proizvodnji je i navodnjavanje. Prošle godine radili su svojevrsno pokusno navodnjavanje na nekoliko hektara površine i zbog ekstremne suše to im je spasilo sezonu. Ove godine navodnjavaju dvadesetak hektara:

Mislim da u budućnosti nema ozbiljnog bavljenja proizvodnjom bez navodnjavanja. Sve je više ekstremnih vrućina i to se može rješavati jedino kroz navodnjavanje“- kaže Vidaković i ističe da ove godine pod krumpirom imaju oko 35 hektara površine, 23 hektara je Lički krumpir, ovo ostalo je sjemenska proizvodnja.

Očekuje se oko 700 tona tržne robe, odnosno oko 500 tona Ličkog krumpira i oko 200 tona sjemenskog. Radi se o povećanju u odnosu na lani za čak 50%.

Nama je cilj u sljedećih dvije do tri godine podići proizvodnju na 1,500 do 2,000 tona što bi nam bio optimum na postojeće skladišne kapacitete i opremu. Cilj nam je primarno podizati prinose po hektaru,a manje površine. Površine smo digli za oko 15%,a proizvodnju za čak 50%. Imamo tu dosta rezervi- ističe Vidaković.

Trenutni prinos je oko 20 tona, cilj im je  oko  30 tona, što Vidaković smatra realnim uz navodnjavanje i dobru opremu.

Više na Lika express

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Lika express

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close