VijestiTurizam

Odbor za svjetsku baštinu UNESCO-a usvojio odluke o Dubrovniku, Plitvičkim jezerima i stećcima

Odbor za svjetsku baštinu UNESCO-a na svojem je 42. zasjedanju usvojio odluke o Stanju konzervacije Starog Grada Dubrovnika i dobra Stećci-srednjovjekovni nadgrobni spomenici, te je prihvaćena odluka o stanju konzervacije i daljnjim smjernicama vezano uz zaštitu univerzalnih vrijednosti područja NP Plitvička jezera, piše 24sata


Zasjedanju Odbora, koje se održalo u Manami u Bahreinu od 24. lipnja do 4. srpnja, nazočili su i predstavnici hrvatskog ministarstva kulture, pomoćnik ministrice Davor Trupković i glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i voditeljica Službe za UNESCO Rut Carek, a najvažnije točke o kojima se raspravljalo odnosile su se na Dubrovnik, Stećke-srednjovjekovne nadgrobne spomenike i Nacionalni park Plitvička jezera.

Ministarstvo kulture je u proteklom razdoblju koordiniralo s Gradom Dubrovnikom i njegovim službama izradu cijelog niza stručnih podloga i dokumenata koji su sastavni dio cjelovitog Izvješća koje Ministarstvo kulture dostavilo radnim tijelima UNESCO-a uoči zasjedanja u Bahreinu.

Na zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu usvojena je 28. lipnja Odluka o Stanju konzervacije Starog Grada Dubrovnika u kojoj je navedeno da je Odbor zapazio pozitivne korake za popravak neprimjerenih intervencija na zidinama Staroga grada Dubrovnika tijekom 50-tih i 60-tih godina 20. stoljeća te primio informaciju o završetku pripremne faze izrade Plana upravljanja, stoji u priopćenju Ministarstva kulture.

Sukladno ICOMOS-ovim smjernicama Odbor je preporučio što hitniju izradu Plana upravljanja dobrom i kontaktnom zonom zajedno s izradom strategije turizma i upravljanja kruzerskim turizmom. Predmetna strategija turizma Grada Dubrovnika završena je i usvojena na Gradskom vijeću neposredno prije samog 42. zasjedanja Odbora, o čemu je Ministarstvo kulture izvijestilo  Centar za svjetsku baštinu. Odbor za svjetsku baštinu navodi da je sustav kanalizacije potrebno analizirati kroz projekt i eventualnu izradu Studije utjecaja na okoliš (HIA).

Nastavno na planove vezane uz izgradnju golf terena na Srđu, Odbor smatra da je projekt potrebno u cijelosti uskladiti s HIA-om te osigurati udaljenost golf terena najmanje 50 metara od ruba Srđa.

Odbor za svjetsku baštinu pozdravio je odluku o zaustavljanju projekta Komarda te odgodi gradnje projekta Bosanka 2, gdje će daljnja eventualna mogućnost gradnje biti preispitana kroz HIA-u.

Više na 24sata

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close