Grad ZagrebZdravlje

ODAZOVITE SE Preventivne javno zdravstvene akcije povodom Svjetskog dana moždanog udara

Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara (HDPMU) će nizom predavanja i preventivnih javno zdravstvenih akcija obilježiti Svjetski dan moždanog udara, 29. listopada, a građani će u sklopu kampanje moći izmjeriti krvni tlak, dobiti procjenu rizika od moždanog udara i informirati o važnosti prevencije.


Cilj je pravovremenim i vjerodostojnim informacijama podizati svijest građana o moždanom udaru, metodama liječenja te važnosti preventivne medicine koja spašava ljudske živote i resurse javnom zdravstvu, priopćio je HDPMU u četvrtak.

Kampanja, koja se provodi od 23. do 30. listopada, komplementarna je s kampanjom Svjetske organizacije za moždani udar koja nosi poruku ‘Nemoj biti ti’.

Činjenica je da svaka četvrta osoba ima povećani rizik za moždani udar koji se može spriječiti jednostavnim preventivnim mjerama, upozorili su iz društva.

Među preventivnim akcijama procjenjivat će se rizik od moždanog udara, mjeriti krvni tlak te ukazivati na rane znakove i važnost prevencije te liječenja moždanog udara. Građani će 29. listopada moći dobiti procjenu rizika od moždanog udara u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici ‘Sveti Duh’, kao i u domovima zdravlja Velika Gorica, Dugo Selo, Ivanić Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sv. Ivan Zelina, Vrbovec i Zaprešić.

U Kliničkoj bolnici ‘Sveti Duh’ 29. listopada bit će održan i simpozij, a predavanje “Kako spriječiti moždani udar?” 30. listopada održat će u zagrebačkom Domu umirovljenika “Sveta Ana” neurolog KB Sveti Duh i predsjednik Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara dr.  Hrvoje Budinčević.

Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara osnovano je 1997. da temeljem najnovijih spoznaja u medicinskoj znanosti spriječi nastanak moždanog udara kod ugroženih osoba, te unaprijedi dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju osoba oboljelih od moždanog udara.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA | Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close