Tech

Od Windowsa 10 možete očekivati ovo

Na Windows 10 uistinu treba gledati kao na servis koji će nadogradnje dobivati s vremenom, za razliku od dosadašnjeg pristupa u čekanju Service Packova ili čak sljedeće generacije OS-a. To znači da će sustav uz redovite sigurnosne nadogradnje biti osvježen i novim mogućnostima, a neke od planiranih će se pojaviti tek nakon početka službene dostupnosti


Prvi značajniji val noviteta se tako očekuje na jesen, iako će Windows OS sljedeće generacije biti dostupan krajem ovog mjeseca. Iako je za novi internetski preglednik – Edge najavljeno da će podržavati dodatke poput Firefoxa ili Chromea, na to će se trebati čekati, baš kao i na neke druge sitnice.

Iz Edge preglednika tako nije moguće smjestiti internetsku stranicu na taskbar, ili premjestiti tab iz jednog prozora u drugi. Za jesen (ili nešto ranije) se očekuje i mogućnost sinkronizacije favorita, lozinki i sl. sadržaja uobičajenog za moderne preglednike. Dok će se za dodatke trebati strpiti neko vrijeme, čini se kako razloga za optimizam ima – jer će oni biti u skladu s modelom na Chromeu, gdje su dodaci napisani u HTML-u i JavaScriptu. Štoviše, u Microsoftu se nadaju kako će postojeći developeri dodataka za druge preglednike poput Chromea s lakoćom moći prebaciti svoje radove i na Edge.

Za razliku od Windows 8.1, sljedeća verzija OS-a iz Redmonda u početku neće podržavati offline OneDrive funkcionalnost. OneDrive razvojni tim je obećao kako će s vremenom stići alati koji će omogućiti (uobičajeni) rad s cloud servisom naknadno – na jesen.

Problem širenja funkcionalnosti je i virtualni pomoćnik Cortana. Dok će se Windows 10 OS prodavati u 190 zemalja na 111 jezika, Cortana i njeno prepoznavanje glasa bit će omogućeno tek u nekoliko zemalja. Za sada nije jasno kada se planira sljedeće proširenje.


 

Tekst: tportal

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close