Događanja

OD ŠERBEDŽIJE DO BOWIEJA Znate li tko je sve glumio Nikolu Teslu?

Slavni izumitelj, elektrotehničar i fizičar Nikola Tesla ostavio je veliki trag u našem društvu i načinu kako živimo.


Divili su mu se brojni suvremenici, a njegova genijalnost ni dan-danas ne prestaje fascinirati svijet. Iako se o izumima jednog od najvećih genija u povijesti zna mnogo, Teslin privatni život je još uvijek obavijen velom tajni.

O njegovom životu snimljeni su brojni filmovi i serije u kojima su velikog znanstvenika utjelovili mnogi popularni glumci današnjice. U nastavku donosimo neke od najpoznatijih.

Tajna Nikole Tesle (1977.)

Tesla se na malim ekranima prvi put pojavio 1977. u televizijskoj seriji “Tajna Nikole Tesle”. Napravljena u produkciji RTV Zagreb i režiji Eduarda Galića, kroz 10 epizoda bavila se životom znamenitog izumitelja.

Lik Nikole Tesle utjelovio je poznati filmski, televizijski i kazališni glumac Rade Šerbedžija, a serija je predstavljala jedan od najskupljih i najambicioznijih projekata jugoslavenske televizije.

Tajna Nikole Tesle (1980.)

Godine 1980. snimljen je hrvatski dugometražni film “Tajna Nikole Tesle”,  biografska priča o životu znamenitog izumitelja koju je režirao Krsto Papić.

Teslu je glumio srpski glumac Petar Božović, a film je poznat i po tome što je  kratku ulogu u njemu ostvario Orson Welles. Welles se u filmu pojavljuje u ulozi američkog magnata J. P. Morgana, jednog od Teslinih financijera.

Prestiž (2006.)

U povijesnom filmu “Prestiž”  iz 2006. godine Teslu je odglumio britanski rock glazbenik David Bowie. Priča prati rivalstvo između Roberta Angiera i Alfreda Bordena, dva iluzionista u Londonu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a Nikola Tesla se u filmu pojavljuje kao stvarni izumitelj koji osmišljava stroj za Angiera.

Za ulogu Nikole Tesle, redatelj Christopher Nolan je htio nekog tko nije prvenstveno filmska zvijezda nego “iznimno karizmatičan”. Rekao je da je “David Bowie bio jedini izbor kojeg sam imao u glavi za ulogu Tesle jer je njegova funkcija u priči jako mala, ali vrlo bitna”.

Rat struja (2019)

Krajem listopada u hrvatska kina je došla povijesnu dramu “Rat struja” u produkciji Martina Scorsesea koja donosi priču o znamenitom rivalstvu Thomasa Alve Edisona i Georgea Westinghousea koji je promicao Tesline ideje.

U istinitoj priči o sukobu koji je potresao 19. stoljeće, Edisona glumi Benedict Cumberbatch, poznat po ulozi Sherlocka Holmesa u istoimenoj seriji, karizmatični Michael Shannon utjelovljuje Georgea Westinghousea, a u ulozi Nikole Tesle je Nicholas Hoult, poznat kao Hank iz “X-Mena”.

Tesla (2019)

Slavni holivudski glumac Ethan Hawke, poznat po ulozi u višestruko nagrađenom filmu Društvo mrtvih pjesnika, glumit će Nikolu Teslu u biografskom filmu o velikom znanstveniku pod nazivom “Tesla”.

Biografski film u produkciji Passage Pictures i Cambell Grobman Films donosi priču o životu i karijeri proslavljenog izumitelja, uključujući njegovo stvaranje AC motora i žestoko rivalstvo s Thomasom Edisonom.


 

Komentari

Komentara


Foto: Youtube screenshot

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close