ScenaTurizam

OD SENJA PREKO KARLOBAGA DO NOVALJE Predstavljamo najljepše moto rute primorskog dijela Ličko-senjske županije!

Ličko – senjska županija jedna je od najljepših i najraznolikijih županija u Hrvatskoj. U posljednje vrijeme postaje sve zanimljiva destinacija turistima koji traže aktivni odmor, a mnogi će se složiti kako je jedan od najboljih načina za upoznavanje ovog dijela Hrvatske – onaj na dva kotača.


Krenite s nama u cestovnu avanturu i kroz Najljepše moto rute istražite prirodne ljepote i bogatu kulturno-povijesnu baštinu Ličko-senjske županije. Od Jadranske magistrale koja je proglašena jednom od najljepših cesta na Mediteranu, preko starih hrvatskih naselja poput Senja i Karlobaga pa sve do omiljenog turističkog odredišta Novalje, u prvom nastavku serijala predstavljamo moto rute koje prolaze kroz primorski i otočni dio županije.

SAVRŠENI MOTO KLASIK (Senj – Karlobag – Barić Draga)

U prvoj moto avanturi spustit ćemo se Jadranskom magistralom od Senja do Karlobaga i Barić Drage. Ova ruta je duga 92 kilometra i smatra se jednom od najljepših motodestinacija u Europi. Jadranska magistrala je specifična po tome što se na nekim mjestima spušta tik do mora, dok se na drugim dijelovima uzdiže i do visine od 300 metara. Motociklisti je obožavaju zbog kvalitete podloge, velikog broja zavoja i spektakularnog pogleda na Velebit s jedne i nebeskoplavo more s druge strane.

Najstariji grad na gornjem Jadranu

Od srednjeg vijeka, preko slavnih senjskih uskoka pa sve do doba Marije Terezije, u Senju na svakom koraku možete vidjeti tragove duge prošlosti ovog starog hrvatskog grada. Iznad grada ponosno se uzdiže utvrda Nehaj koju su u 16. stoljeću izgradili senjski uskoci koji su branili grad od osmanskih napada. U utvrdi su postavljene izložbe Senjski uskoci i Senjska primorska kapetanija na kojima možete razgledati predmete, oružje i odore iz doba uskokaS vidikovca na vrhu Nehaja pruža se lijep pogled na Učku, Velebit i Hrvatsko primorje.

Foto: Turistička zajednica Ličko-senjske županije

Uskočka ulica, Cilnica, sunčani sat, katakombe….

Osim tvrđave Nehaj, u Senju ne propustite posjetiti i Gradski muzej koji se nalazi se u palači obitelji Vukasović te stalnu izložbu crkvene umjetnosti koja je za posjetitelje otvorena od 15. srpnja do 1. rujna. Prošetajte Uskočkom ulicom, prekrasnim primjerom srednjovjekovne arhitekture i Cilnicom, najvećim trgom u gradu Senju. Posjetite park senjskih književnika gdje se nalazi sv. Marije od Arta, zavjetna crkva senjskih mornara i ribara. Razgledajte  kamena vrata na ulazu u grad koja označavaju završetak Jozefinske ceste, sunčani sat koji se nalazi na mjestu gdje prolazi 45. paralela te poznatu romaničko-gotičko-baroknu katedralu ispod koje se nalaze se čuvene senjske katakombe

Foto: Turistička zajednica Ličko-senjske županije

Najljepša uvala na Jadranskoj obali

Na putu uz more od Senja prema Karlobagu zastanite iza mjesta Jablanac i pogledajte Zavratnicu, prirodni kraški fenomen unutar Parka prirode Velebit. Udolina je duga oko 1000 m i široka od 50 do 150 m te svojim izgledom podsjeća na minijaturu norveških fjordova. Na samom početku uvale možete vidjeti ostatke potopljenog broda iz Drugog svjetskog rata.

Izvor: Turistička zajednica Grada Senja

Slikoviti Karlobag

Na kraju prve moto-pustolovine stići ćete u Vegium, Bag, Scrissu ili Karlobag – slikoviti gradić čije se ime nekoliko puta mijenjalo kroz povijest. Karlobag je bio rimska kolonija izgrađena kao jedna od važnih transportnih luka, a Turci su ga potpuno spalili i uništili 1525. Vojvoda Karlo dao ga je ponovno izgraditi pa je grad po njemu i dobio ime. Jedan od glavnih simbola Karlobaga su ostaci crkve sv. Karla Boromejskog izgrađene 1710. od koje je po završetku II svjetskog rata ostao samo zvonik. Turistička ponuda Karlobaga uključuje atraktivnu plažu Tatinju i mala okolna pitoreskna mjesta u okolici poput Ribarice, Cesarice i Barić Drage koja obiluju prekrasnim plažama, većinom kamenim, i predstavljaju dušu Karlobaga.
Foto: Turistička zajednica Ličko-senjske županije

MJESEČEV KRAJOLIK (Lukovo Šugarje – Karlobag – Prizna – Žigljen – Lun)

Južno od Karlobaga nalazi se idilično turističko mjestašce Lukovo Šugarje,  početna točka druge moto rute dužine 65 kilometara. Nakon vožnje ispod padina Velebita put će vas voditi uz samu obalu mora do Karlobaga, gdje nastavljate Jadranskom magistralom u pravcu sjevera prema Prizmi i Žigljenu. Na kraju ovog spektakularnog putovanja stići ćete u otočni dio Ličko-senjske županije i grad Novalju koja je zahvaljujući raznovrsnoj turističkoj ponudi već desetljećima omiljeno odredište brojnih turista.

Vožnja po “Mjesečevoj površini”

Zbog surove kamene ljepote sjeveroistočnog dijela otoka Paga, vožnja cestom od Žigljena do Novalje i Luna nezaboravno je iskustvo. Bura i posolica su kroz stoljeća ogolile veliki dio ovog dijela otoka i stvorile krajolik s nepreglednim bijelim stijenama koji podsjeća na površinu mjeseca. Poznati proizvođači automobila poput Porchea, Mercedesa i Rimac Automobila na ovoj su dionici snimili neke od svojih značajnijih marketinških kampanja.

Foto: Turistička zajednica Ličko-senjske županije

Talijanova buža

U Gradskom muzeju Novalje možete pogledati bogate etnografske zbirke i stalne izložbe, a ovdje se nalazi i ulaz u  Talijanovu bužu, jedinstveni antički vodovod iz 1. st. koji je bio dugačak više od kilometra i u cijelosti isklesan ljudskom rukom. Osim antičkog vodovoda, preporučujemo posjet gotičkoj crkvi Majke Božje od Ružarija i Arheološkoj zbirci Stomorica koja čuva brojne predmete i ostatke sakralnih objekata koji svjedoče o dugoj prošlosti Novalje.

Novaljske plaže

Od zabave na svjetskoj razini pa sve do mirnog odmora u skrivenim uvalama, novaljske plaže nude za svakoga ponešto. Najljepša i najpoznatija plaža svakako je Zrće, omiljeno mjesto partijanera iz cijelog svijeta. Ovdje se nalaze diskoklubovi Aquarius, Kalypso, Papaya i mnoštvo manjih kafića za zabavu noću i danju. Novaljske plaže Zrće, Planjka i Straško nose Plavu zastavumeđunarodno priznanje za ekologiju i očuvanje okoliša koje se dodjeljuje plažama koje zadovoljavaju visoke ekološke standarde.

Foto: Turistička zajednica Ličko-senjske županije

Lunjski maslinici sve popularniji

Naša druga moto pustolovina završava u mjestu Lun na krajnjem sjeverozapadu otoka Paga, pod krošnjama tisućljetnih maslina. Lunjski maslinik je jedinstven u svijetu jer u njemu rastu brojne divlje i samonikle masline u prirodnom okruženju. Prosječna starost stabala procjenjuje se na 1.200 godina, dok je najstarija maslina u Lunu stara 1.600 godina. Mir i tišina lunjskih maslinika idealni su za sve one koji traže predah od vreve svakodnevnog života.

Foto: Turistička zajednica Grada Novalje

Jeste li znali?

Ljepote moto ruta Ličko-senjske županije prepoznao je i jedan od svjetski najatraktivnijih motocikala na svijetu, talijanski Ducati, koji svoje motocikle prodaje u 60 zemalja diljem svijeta. Ducati je u listopadu 2018. godine snimio promo video za svoj novi model Multistrada 1260 Enduro upravo na području Ličko-senjske županije.

Još nekoliko savjeta za motocikliste

  • Prosječne mjesečne temperature su tijekom većine godine iznimno ugodne pa se ove rute bez problema mogu voziti već od ožujka pa sve do početka studenog. Svakako preporučujemo proljeće i jesen kako biste izbjegli ljetne
    vrućine.
  • Otkad je izgrađena autocesta A1, promet je na ovom dijelu Jadranske magistrale relativno mali. U špici sezone možete očekivati nešto gušći promet oko trajektnih pristaništa Jablanac i Prizna, tako da na tom dijelu valja posebno pripaziti na brzinu kretanja.
  • Užitak putovanja može pokvariti samo snažna bura koja je česta na tom dijelu Jadrana. U slučaju da je proglašena zabrana prometovanja za motocikle, upozorenje treba shvatiti ozbiljno te odmah potražiti smještaj za predah.
  • U priobalnom dijelu Ličko-senjske županije, u nekom od brojnih restorana uz cestu, možete uživati lokalnim specijalitetima poput ličke i paške janjetine koja je nadaleko su poznata po okusu i mirisu. Osim na ražnju, poznata jela od janjetine je kalja i janjetina na lešo. Preporučujemo i lignje na žaru, koje se najčešće služe uz kuhani krumpir i blitvu te delicije od poznatih ličkih i paških sireva.

Više o prirodnim i kulturnim znamenitostima Ličko-senjske županije pronađite na web stranici visit-lika.com i Facebook stranici Visit Lika-Senj County 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano | Foto: Turistička zajednica Ličko-senjske županije

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close