KontinentalniTurizamIzdvojeno

Od raftinga do vinarija, preko špilje sa šišmišima – kreira se nova turistička ponuda!

CJELODNEVNA AVANTURA

Portal Gastronaut piše o cjelodnevnoj avanturi koju je na Dan biološke raznolikosti povezala Veleučilište u Karlovcu, LAG Vallis Colapis, Natura viva, Turističku zajednicu područja Kupa, Regionalnu razvojnu agenciju Karlovačke županije, HGSS stanica Karlovac, Lika club, Gastronaut, Kaportal i polaznike edukativnih radionica u okviru projekta „Održivi turizam kroz društveno poduzetništvo“ koji su zajedničkim snagama odlučili kreirati novu turističku ponudu. Kreator ove ture i inicijative za „buđenje“ potencijalnih poduzetnika u turizmu je Croatia Open Land Tours DMC.

Prenosimo tekst Gastronauta u nastavku.


Kupa je ta koja okuplja, a zaljubljenici u svoj kraj, Krešo Rogoz sa suradnicima iz Croatia Open Land Tours DMC prepoznali su njezine potencijale te dignuli kreiranje turističkog proizvoda na jednu višu razinu. Razinu koja potiče lokalno stanovništvo da nađe svoje mjesto pod suncem kao sastavni dio turističkog proizvoda, da ostanu u svom kraju, educiraju se o njegovom potencijalu i svi budu sastavni dio priče koja privlači goste i utiskuje se u njihova sjećanja. Croatia Open Land Tours DMC je nositelj projekta „Održivi turizam kroz društveno poduzetništvo“, a njihovi glavni partneri su LAG Vallis Colapis, Veleučilište u Karlovcu i Općina Kamanje.

U studioznom pristupu kreiranju turističkog proizvoda smo sudjelovali na dan Biološke raznolikosti, a s vama ćemo podijeliti dio iskustava s kreiranja ture koja postaje i sastavni dio agencijske ponude. S nama su turu prošli i profesori Veleučilišta u Karlovcu predvođeni i u turističkoj praksi dokazanom profesoricom Draženkom Birkić. Na Veleučilištu se educiraju budući i usavršavaju postojeći turistički radnici kroz poticaje za društveno poduzetništvo. Tim je važnije da profesori kao osobe koje šire znanje i budući turistički djelatnici, na terenu osjete i čuju što sve kraj oko rijeke Kupe i Vivodine može ponuditi.

Probna tura je započela light verzijom raftinga – safari raftingom, u trajanju od sat vremena, sa spuštanjem preko dva mala slapa i „meditacijom“ na jezeru između njih.

Kada zaklopite oči u čamcu na Kupi, šum lišća, pjev ptica i miris čistog zraka koji pročišćava, postaju još izraženiji, a vi stopljeni s prirodom.

Špilja Vrlovka u koju se ulazi uz obalu Kupe, krije mnoge priče. Tragovi i nalazi iz nje ukazuju da je još u prethistoriji bila sklonište i mjesto rituala. Uz najavu, možete ući oko 300 m u njezinu dubinu, uživati u pogledu na sige i sklupture koje je priroda stvorila. Pet rijetkih vrsta šišmiša, odabralo ju je za svoj dom i u njoj se provode i istraživanja o njihovom životu. Šišmiši iz Vrlovke se orijentiraju i kreću pomoću eholokacija, ispuštajući ultrakratke zvučne signale koji se odbijaju od objekata u prostoru, tako da nema opasnosti da će se zaletjeti u vas i zaplesti vam kosu jer vas „vidi zvukom“, a i domaćini vas prije posjeta spilji opskrbe kacigom.

O životu i navikama šišmiša nam je s puno ljubavi pričao Josip Šut koji u ime Javne ustanove brine o špilji. Povjesničar Lazo Čučković, pripremio je pak za sudionike edukativne ture predavanje u Arheološkom parku Vrlovka te o špilji Vrlovci kao svetištu podzemnog svijeta.

Tura Green Gastro & Wine dalje vodi u tri vinarije: Vrbanek, Guštin i Frlan. Posjeti vinarijama, nisu samo priča o vinu, u vinariji Guštin možete primjerice saznati da vlasnik Lovro Guštin vodi i ture po vinarijama na svojim konjima lipicanerima, da njegova majka Ljubica šije i osvaja nagrade tradicionalnim svadbenim narodnim nošnjama, a supruga Katarina za vinske degustacije priprema super ukusan kruh sa vlascem te servira suhomesnate delicije u fotogeničnim kornetima od kojih je jedan završio i kao maneken za cover photo ovog teksta.

U restoranu i vinariji Frlan, će vam uz degustaciju vina ispričati i priču o janjcima s Paga koji su specijalitet i brand restorana.

Tura završava šetnjom poučnom stazom „Gdje voće zri“ do Lovića Prekriškog s kojeg se pruža pogled na veliki dio doline Kupe i na kome možete isprobati i edukativnu aplikaciju koju je lansirala TZO Kupa.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close