Lifestyle

Od petka kreće štrajk na školama i fakultetima

ŠTRAJK u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama počinje u petak, 25. rujna, i trajat će dok štrajkački odbor ne donese odluku o prekidu, objavili su u utorak čelnici Vertikale sindikata obrazovanja na konferenciji za novinare.Neuspjeli pokušaj mirenja je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić slikovito opisao rekavši “kako su bili pozvani na večeru, a zdjela je bila potpuno prazna”. Ponudili su nam da se dogovorimo koliko i kome bi se trebale podići plaće, a oni će to provesti nakon što dobiju izbore, i to na riječ, rekao je.

Podsjetio je da je premijer Zoran Milanović prije tri godine tvrdio kako je obrazovanje prvo na redu, a sad opet pred izbore obećava da će se nešto dogoditi poslije izbora.

Traže veće plaće

Argumenti zašto nam ne mogu povećati plaće su da nema novca u proračunu, te da ne mogu o tome odlučiti, jer su već praktički tehnička vlada, rekao je Ribić. No, u proračunu je zbog blagog rasta BDP-a tri milijarde kuna više nego što su planirali, o čemu je na GSV-u govorio potpredsjednik Vlade Branko Grčić, pa očito nije problem u novcu, nego u premijeru.

Tvrdnja da je sada kasno ne stoji, jer se s nama nisu željeli sastati još 28. kolovoza, budući da Milanović očito misli “da je on orao, a mi muhe”, dodao je.

Tehnička Vlada nastupa kada predsjednica Republike objavi datum izbora, a ona to još nije učinila i ne bude još neko vrijeme, a i kad bude tehnička Vlada moći će povećati plaće.

Radi se samo o karakteru jednog čovjeka koji je uvjeren da može pobijediti 80.000 muha, no vidjet ćemo radi li se o 80.000 muha ili stršljenova, nadam se da će naši članovi biti stršljenovi, rekao je Ribić.

“Mi vjerojatno ne možemo štrajkati do Božića, u premijerovim rukama su zakoni, vojska i policija, on sve može, ali podsjetio bih ga da su neke pobjede zapravo porazi”, dodao je.

Nema nastave u školama, ni ispita za studente

Za studente neće biti ispita, za učenika nastave i svi poslovi sufinancirani iz državnog proračuna neće se obavljati, a instituti i fakulteti neće raditi osim “štrajkbrehera”, ustvrdio je Ribić.

U štrajk se ide sigurno i trajat će do ispunjena zahtjeva ili do tehničke Vlade, a o tome ćemo još naknadno odlučiti, nakon analize pravne situacije. Sindikati su svoje odradili,  a sada je red na članstvu, kazao je Ribić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je da mirenje nije uspjelo jer Vlada sindikatima nije ponudila ništa, osim obećanja da će, kada ponovno dobiju izbore, opet razgovarati, a nisu to bili spremni ni napisati. Stoga su stvoreni uvjeti da u petak započne štrajk u sva tri sustava – osnovnom školstvu, srednjem i visokom školstvu, te znanosti i institutima.

Naslućuje se da će Ministarstvo pokušati naći način za zabranu štrajka, no imamo odgovor i na to. Ako Ministarstvo želi postaviti žicu oko zaposlenih u sustava obrazovanju, dok je istodobno granica otvorena za izbjeglice, što pozdravljamo, onda neka i to učini da znamo kakav im je stav prema obrazovanju, poručio je Mihalinec.

Mornar: Pokušat ćemo zaustaviti štrajk

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio je u utorak da je najavljeni štrajk prosvjetara neopravdan i da će ga pokušati spriječiti pravnim putem.

“Taj štrajk smatramo neopravdanim. Razlozi za štrajk koji se pojavljuju u medijima u najblažu ruku nisu istiniti. Primjerice nije istinit podatak da je prosječna plaća prosvjetara 5000 kuna. Osim toga štrajk formalno nije pokrenut na odgovarajući način i vidjet ćemo možemo li to administrativno zaustaviti”, izjavio je Mornar nakon predstavljanja projekta financiranih iz europskih fondova.

Pojasnio je da je štrajk formalno pokrenut zato što ministarstvo u roku 15 dana nije odgovorilo na zahtjeve, međutim kako je istaknuo, u ministarstvu smatraju da nisu imali na što odgovoriti. Dodao je da će ministarstvo uskoro objaviti pravu istinu o plaćama u prosvjeti.

Mornar je ponovio da pozivanje na povećanje plaća u zdravstvu nije opravdano jer je zaposlenima u obrazovanju, nakon što im je oduzet dodatak od 4, 8 i 10 na godine staža, taj iznos vraćen kroz druge dodatke.

“Linearno povećanje plaća od četiri posto bilo bi doista nepošteno. U vrijeme najdublje recesije, za 50 posto nastavnika u sustavu odgoja i obrazovanja plaće su porasle. To je fantastično i štrajkati zato što ste, dok je cijelo društvo bilo u recesiji, dobili povećanje plaća nije primjereno”, kazao je Mornar.

“Čim se stvore uvjeti, plaće će biti povećane”

Opovrgnuo je navode školskih sindikata da bi povišica plaća prosvjetara za četiri posto koštala 190 milijuna kuna, kazavši da bi i uz niže postotno povećanje na osnovnu plaću trošak iznosio 340 milijuna kuna.

Ministar obrazovanja se složio da su neki zaposlenici u sustavu obrazovanja potplaćeni, ali i istaknuo da treba uzeti u obzir i trenutni socijalno ekonomski trenutak. Naglasio je da je vlada spremna pregovarati i ponuditi povišicu, ali ne dva do tri tjedna prije nego će postati tehnička vlada.

“Čim se ostvare uvjeti te će plaće biti povećane. Imaju moju garanciju i garanciju premijera”, rekao je Mornar.


Tekst: index.hr

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close