Vijesti

OD PETKA Duže radno vrijeme kafića, svadbe sa 120 ljudi, sajmovi na otvorenom…

Nacionalni Stožer civilne zaštite na konferenciji za medije objavljuje koje se epidemiološke mjere popuštaju u četvrtak u ponoć, a sve zbog jenjavanja pandemije koronavirusa i kraja trećeg vala.


U protekla 24 sata zabilježeno je 538 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.112. Među njima su 1.034 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 102 pacijenta. Preminula je 21 osoba.

Do danas je ukupno zabilježena 354.921 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 7.971 preminula, a 343.838 se oporavilo (424 u protekla 24 sata). U samoizolaciji je trenutno 12.360 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.988.226 osoba, od toga 6.830 u posljednja 24 sata.

Na probnom kongresu se nitko nije zarazio

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao da smo danas imali 538 novooboljelih u 24 sata, a na tjednoj razini da imamo 41 posto manje novoogboljelih. Incidencija je 191,5, u Istarskoj je najniža, a Varaždinskoj najviša. U EU smo na 16 mjestu po incidenciji. Bilo je 3590 prijava sumnji na nuspojave cjepiva.

Rezultati za probni kongres su da nitko od testiranih nije bio pozitivan nakon 8 dana. To znači da se takvi događaji mogu održavati na siguran način”, kazao je Capak.

Što se sve popušta

Čelnik Stožera, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio je promjene u mjerama koje stupaju na snagu u noći s četvrtka na petak.

“Zabrana održavanja javnih događanja i okupljanja – sada može biti prisutno više od 100 osoba na jednom mjestu, a ne više 25. Ukida se zabrana privatnih okupljanja i svečanosti, javna okupljanja mogu trajati do 23 sata, a ne više do 22 sata, nema ograničenja broja osoba na sprovodima, ograničenje radnog vremena za pekarne je do 23 sata, a ne do 22. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata određuje se u trajanju od 6 do 23 sata, oni koji imaju rješenje o uvjetima za usluživanje jela dopustit će se usluživanje gostiju u zatvorenih prostorima, a ne samo na terasa. To su restorani, ali i barovi koji uslužuju hranu i slastice”, kazao je Božinović dok kafići još mogu raditi samo na terasama.

“Ugostiteljski objekti koji uslužuju jelo moraju ispuniti strože uvjete”, naveo je kao razlog zašto restorani mogu, a kafići ne mogu usluživati u zatvorenom prostoru.

Svadbe se dopuštaju do najviše 120 uzvanika. Ali samo oni koji su se cijepili, ili su preboljeli koronavirus ili imaju negativan test ne stariji od 48 sati. Organizator mora popis svih osoba koje su bile na svadbi mora dostaviti nadležnoj Županijskoj službi civilne zaštite. Radno vrijeme kasina je do 23, a ne do 22 kao do sada, ukida se obustava plesnih škola, dozvoljavaju se igraonice i u zatvorenim prostorima, zabrana treninga u zatvorenim prostorima ostaje za školske dvorane, a dopušta se u ostalim zatvorenim prostorima.

Dozvoljavaju se sajnovi na otvorenim prostorima, a zabrana ostaje za zatvorene prostore. Za vjerske obrede neće biti ograničenja od 100 osoba, nego 4 kvadrata po osobi. Za javni prijevoz ostaje obveza korištenja maski. Djeca do 7 godina starosti koji putuju s roditeljima ne moraju prilikom prelaska granice imati negativan test ili ići u samoizolaciju. Ta dobna granica se podiže na 12 godina.

“To stupa na snagu u ponoć s četvrtka na petak”, kazao je.

“Ostaje odredba da su maske obvezne ako se ne može držati distanca”, kazao je.  Božinovć je rekao da će ove mjere biti na snazi do sredine lipnja.  “Nadamo se da ćemo moći ići s dodatnim popuštanjima”, rekao je.

Za svadbe je Božinović rekao da neće biti ograničenja vremena. Poručio je organizatorima svadbi da će se podaci provjeravati i oni koji se neće pridržavati pravila da im slijede velike sankcije.

Moramo spriječiti da to postanu neka žarišta. Sve ćemo provjeravati i svi to moraju shvatiti ozbiljno”, kazao je Božinović.

 

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close