Novac

Od ove godine privatni iznajmljivači plaćaju paušal i za pomoćne ležajeve

Privatni iznajmljivači smještajnih objekata od 6. veljače 2020. plaćaju paušal i za pomoćne ležajeve koji iznosi polovicu cijene osnovnih ležajeva. Iznajmljivač, dakle, za osnovi ležaj godišnje plaća 45 kuna, a ukoliko prijavi i pomoćni, za njega izdvaja polovicu tog iznosa.


To je jedna od novosti koju su na edukaciji u Domu hrvatskih branitelja u Puli iznijele ovlaštene edukatorice Meri Čizmić Kraljević i Sanja Delin iz tvrtke Interligo, prenosi Glas Istre.

Bilo je ondje oko 500 iznajmljivača, što je iznenadilo i same edukatorice koje vele da „takvog odazivu u Splitu nije bilo, pa su im i apartmani manje popunjeni“.

Ukidaju se turistički razredi

Prema lani izglasanom Zakonu o turističkoj pristojbi, pojam boravišne pristojbe zamjenjuje se turističkom pristojbom i najveća je novost upravo obračun paušala i na pomoćne krevete u apartmanima i kućama za odmor. S druge strane, ukidaju se turistički razredi naselja.

– Međutim, bitno je da mali iznajmljivači znaju piše li im u rješenju o kategorizaciji da imaju pomoćni krevet i tad će ga plaćati. Ako u rješenju nije naveden pomoćni ležaj, ne moraju ga plaćati, ali ga ne smiju ni koristiti, objašnjava Čizmić Kraljević.

Nadalje, u formuli za izračun turističke pristojbe više se ne uzima u obzir razred turističkog mjesta, već odluka svake pojedine županijske skupštine o visini paušala, te broj svih postelja u smještajnoj jedinici.

Odluku o visini godišnjeg paušala turističke pristojbe za 2020. godinu trebale su donijeti županijske skupštine za područje svojih općina i gradova, uz mišljenje lokalnih TZ-ova, a u rasponu od 350 do 1.000 kuna, kao što propisuje Pravilnik o najvišem i najnižem iznosu turističke pristojbe. Taj iznos za pojedinu destinaciju može se pronaći na web stranicama gradova i općina odnosno pripadajućih turističkih zajednica.

Ranije su se, veli Delin, ti iznosi određivali po razredima (A, B, C, D), pa su se, na primjer, u razredu A nalazili Pula, Daruvar, Split, Dubrovnik i još neka manja mjesta.

– Za A razred minimalan iznos je bio 345 kuna, a sad je minimalan 450, a maksimalan 1.000 kuna. Međutim, koliki su iznos odredile županijske skupštine, to ne znamo, veli Delin.

Iznajmljivačima su najzanimljiviji bili propisi koji određuju što se sve mora zadovoljiti da bi se objekt uopće mogao iznajmljivati, odnosno da bi poslovao u skladu sa zakonom. Doznali su kako pravilno voditi knjige i evidentirati promet, ali i ispostaviti račun.

– Objekt malog iznajmljivača, na primjer, mora imati plan evakuacije, vidljivo istaknutu listu prigovora, ali i znak „ne smetaj“, koji je naveden u samoj tablici o kategorizaciji, objašnjava Čizmić Kraljević.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close