Zdravlje

Od ove godine cijepljenje protiv HPV-a besplatno i za srednjoškolce

Osim za učenice i učenike 8. razreda osnovne škole, cijepljenje protiv infekcije HPV-om je besplatno za sve učenice i učenike srednjih škola, poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).


Besplatno cijepljenje za sve srednjoškolke i srednjoškolce počelo je 1. siječnja 2019. godine, a trajat će ovisno o raspoloživosti cjepiva najdulje do 1. srpnja 2019. godine.

Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića je preporučljivo radi smanjenja rizika infekcije HPV-om i razvoja karcinoma. Srednjoškolke i srednjoškolce kao i učenice i učenike 8. razreda osnovne škole, cijepi školski liječnik nadležan za školu koju učenik pohađa, kojemu se roditelji i učenici mogu obratiti za dodatne informacije i dogovor o cijepljenju.

Za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, roditelj ispunjava poziv na cijepljenje protiv HPV-a i ispunjeni poziv vraća nadležnom školskom liječniku. Za razliku od prethodnih godina kada su školski liječnici prikupljali i zadržavali u zdravstvenom kartonu djeteta samo poziv za djecu koja su se cijepila, ove se godine u zdravstvenom kartonu djeteta, učenica i učenika 8. razreda osnovne škole, zadržavaju i pozivi na kojima roditelj navodi da odbija cijepljenje.

Više o cijepljenju protiv HPV-a možete doznati na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close