Zdravlje

Od krvožilnih bolesti umrijeti će svaki drugi Zagrebčanin

Na javnozdravstvenoj tribini u Velikoj dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” održana je javnozdravstvena tribina u okviru koje je predstavljen “Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba za 2014. godinu”.


U njemu su objedinjeni ključni zdravstveni pokazatelji za grad Zagreb u protekloj godini. Prema statističkim podacima objavljenima u Ljetopisu, očekivano trajanje života za stanovnike Grada Zagreba iznosi 79,1 godinu, što je za 3,5 godine dulje nego u 2003. godini kada je iznosilo 75,6 godina. Očekivano trajanje života za muškarce iznosi 76,1 godina, a za žene 81,7 godina.

Najveći javnozdravstveni problem i najčešći uzrok smrti u gradu Zagrebu su kardiovaskularne bolesti, odnosno bolesti srca i krvnih žila, a potom slijede maligne bolesti. Svaki drugi stanovnik grada Zagreba umire od krvožilne bolesti, najviše od ishemijske bolesti srca te cerebrovaskularne bolesti, dok svaki treći do četvrti stanovnik umire od raka. Od ostalih skupina bolesti kao uzroka smrti na trećem su mjestu bolesti dišnog sustava.

Prema razlogu posjeta liječniku u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na prvom su mjestu bolesti dišnog sustava, bolesti mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva su na drugom mjestu, a na trećem su bolesti srca i krvnih žila. Najveći broj Zagrebčana bio je hospitaliziran zbog malignih neoplazmi, dok su na drugome mjestu bolesti cirkulacijskog sustava. Slijede bolesti probavnog sustava te duševni poremećaji i poremećaji ponašanja.

Zdravstveni prioriteti

Upravo iz navedenih razloga kao javnozdravstveni prioriteti za 2015. godinu u Gradu Zagrebu izdvojene su kardiovaskularne bolesti, odnosno bolesti srca i krvnih žila te maligne bolesti s naglaskom na rak bronha i pluća. Na temelju ocjene zdravstvenog stanja građana, mentalne bolesti, ali i oralno zdravlje te zdravo starenje, također predstavljaju zdravstvena područja prema kojima javno zdravstvena intervencija u budućnosti mora biti usmjerena, a u kojoj će predvodnik i dalje biti Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“.

Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba može poslužiti kao iznimno koristan vodič kroz zdravstveni karton grada Zagreba iz razloga što prikazuje najvažnije zdravstveno-statističke podatke obrađene i analizirane u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Naime, Ljetopis omogućuje uvid u pokazatelje zdravstvenog stanja stanovništva Zagreba, rad i iskorištenost zdravstvenih kapaciteta, organizacijsku strukturu zdravstvene zaštite, socijalne indikatore te ekološke pokazatelje.


 

Tekst: Ordinacija.hr / Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close