VijestiTech

OD KOLOVOZA Slijedi veća sigurnost telefonskih ugovora

Ugovori će vrijediti i za telekomunikacijske usluge samo ako korisnik pisano potvrdi da prihvaća ponudu, piše 24sata.


Do ponedjeljka u ponoć trajala je javna rasprava o izmjenama Pravilnika o elektroničkim komunikacijama kojima se želi telekomima za prodaju na daljinu uvesti pravila koja vrijede i drugima.

Telekomi sad nakon telefonskog razgovora šalju prethodnu obavijest. Ako je korisnik ne odbije u roku od 14 dana, smatraju da prihvaća ponuđene uvjete. Ostali trgovci na daljinu, prema Zakonu o zaštiti potrošača, moraju dobiti pristanak potrošača kako bi ugovor postao važeći.

Traže se nove ‘rupe’

U Zakonu piše da pri sklapanju ugovora telefonom trgovac mora potrošaču dostaviti ponudu. To vrijedi za sve osim onih koji rade prema Pravilniku o elektroničkim komunikacijama. Ovim dopunama Pravilnika opet pokušavaju ‘naći rupe’ i traže da umjesto slanja ponude netko može samo reći da se slaže te da mu ne treba slati tu ponudu. To ne bi bilo u skladu sa Zakonom koji kaže da se mora poslati pisana ponuda, kaže Tomislav Lončar iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Dodao je da u Zakonu piše kako je na trgovcu teret dokazivanja primitka suglasnosti o sklapanju ugovora, a telekomi je šalju običnom poštom i nemaju dokaz kad ju je netko i je li uopće primio.

Izvan telekomunikacijskih usluga ima puno pozitivnih primjera i tvrtki koje posluju prema propisima i Zakonu o zaštiti podataka.

Naša agencija potrošače zove s broja za koji se u telefonskom imeniku može provjeriti čiji je. Predstavimo se, kažemo da zovemo iz Styria medijskih servisa i da radimo za 24sata ili Večernji list. Pitamo žele li razgovarati, a ako potrošač kaže da ga se više ne zove, brišemo ga iz baze podataka, navode u Kontakt centru odjela pretplate 24sata.

Nakon što je potrošač pristao na razgovor, ponudit će mu pretplatu na novine, objasniti uvjete i dati sve informacije o zaštiti podataka koji trebaju za sklapanje tog ugovora, poput OIB-a.

Šalju sve dokumente

Pristane li potrošač na pretplatu, poslat će mu ugovor, uvjete pretplate, cjenik te podrobne informacije o pravu na raskid ugovora i obrazac kako to može napraviti.

Dokumente šaljemo poštom najkasnije do tri dana prije početka pretplate. No čak i ako su mu novine počele stizati, potrošač se može predomisliti i ima 14 dana za otkaz ugovora. Novine koje je primio bit će na naš trošak, objasnili su.

I brojne druge tvrtke tako posluju pa potrošači nemaju problema pri sklapanju ugovora s njima telefonom.

Telefonski poziv

Trgovac usmeno ponudi uslugu, primjerice telefonsku pretplatu ili proizvod. Ne smije zvati potrošača čiji je broj u registru Ne zovi.

Dogovaranje

Iskustva pokazuju da ponudu teleoperatora ne treba bezuvjetno prihvatiti. Često se može pregovarati o boljem paketu ili nižoj cijeni.

Pisana ponuda

Trgovci je moraju poslati poštom na kućnu adresu. Elektroničkom poštom mogu je slati samo potrošačima za koje znaju da su stvarno oni kojima žele pisati.

Potvrda pristanka

Potpis korisnika je preduvjet za sklapanje ugovora. Za telekomunikacije još vrijedi prešutan pristanak. Treba javiti ako se odustaje, a ne treba ako pristaje.

Otkaz ugovora

Sve ugovore sklopljene na daljinu, pa i telefonski, potrošač može pisano otkazati u roku od 14 dana bez navođenja razloga. Treba čuvati dokaz da je to poslao.

Donosi 24sata.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close