VijestiScena

Od iduće godine lakše i brže pokretanje tvrtki i posla

Pokretanje posla u Hrvatskoj od iduće godine moglo bi biti jednostavnije, brže i lakše, jer će se postaviti digitalna platforma koja će objediniti različite procese i institucije putem koji se sada osnivaju tvrtke, najavljeno je u utorak na završnoj konferenciji projekta Svjetske banke, Europske komisije i hrvatskih partnera za poboljšanje poslovne klime.


Riječ je o projektu “Postavljanje temelja za moderni sustav pokretanja poslovanja u Hrvatskoj”, kojeg su u zadnjih godinu i pol dana zajednički provodili Svjetska banka i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, uz podršku Europske komisije i niz hrvatskih institucija u kojima se obavljaju određeni procesi za pokretanje posla i registraciju tvrtki, uključujući i Financijsku agenciju (Fina), koja je zadužena i za operativno provođenje projekta odnosno vođenje i održavanje tog novog digitalnog sustava.

Ta će platforma uključivati i web stranice te aplikaciju putem koje će budući poduzetnici lakše i na jednom mjestu moći naći sve potrebe informacije i korake za pokretanje posla. Ali to neće, kako je objasnila državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, ukinuti dosadašnje institucije i agencije koje su se time bavile nego olakšati procedure. Pristup platformi i aplikaciji će biti besplatan, ali će se, dodaje, i dalje morati platiti troškovi javnog bilježnika i sl.

Projektom smo željeli potaknuti bolju poslovnu klimu u Hrvatskoj, ali i uključivanje u poduzetništvo, jer je jedan od indikatora te klime i lakoća pokretanja posla, koja je sada na više institucija odnosno treba proći osam koraka. Stoga smo u projektu analizirali sve njihove baze i podatke, a Svjetska banka je dala i neke preporuke za pojednostavljenje i ubrzanje tog procesa. Time se zapravo smanjuje broj procedura i kroz internetsku aplikaciju proces registracije tvrtke se ubrzava i olakšava na jednom mjestu, a cijeli postupak želimo svesti na dva koraka, istaknula je Mikuš Žigman.

Kako će sve biti online vjeruje da će projekt pridonijeti i lakšem umrežavanju i komunikaciji među zaduženim institucijama, da budući poduzetnici više neće morati često iste podatke dostavljati na razne adrese, a kaže i da do kraja ove godine još treba stvoriti tehničke preduvjete za povezivanje različitih registara kako bi sve moglo krenuti iduće godine.

To bi moglo donijeti i dodatni gospodarski rast, nove tvrtke, posebice male i srednje, te nove poslove i zapošljavanje. ali i veću razinu ulaganja. Hrvatska je po izvješću Doing Bussines za 2018. već skočila za osam mjesta u lakoći pokretanja poslovanja, na 87. mjesto od 190 zemalja, no s ovime očekujemo da će se to još i poboljšati, kazala je državna tajnica, dodavši da za sad u tom projektu još nije i lakša mogućnost zatvaranja posla u Hrvatskoj, ali je to jedna od faza na kojoj se planira raditi ubuduće.

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close