Očekuje se vjetrovit dan i na moru i na kopnu, a idući tjedan bit će temperaturno ugodniji

Na zapadu kopna i u gorju je toplinski val u subotu prilično blago završio, zapuhao je umjeren do jak sjeverac, uz blaži pad temperature zraka.


Danas će vrućina popustiti i na istoku zemlje. Sjeverac koji se spustio preko Velebita, naglo je ojačao i zapuhala je bura te dodatno zagrijala zrak. Šesta je to epizoda ljetne bure, s brzinama kojih bi se posramila i jedna marčana.

NEDJELJNO PRIJEPODNE

Puhat će cijelo prijepodne na sjevernom i srednjem dijelu Jadrana, pod Velebitom i vrlo jaka s udarima oko 110 km/h. Južnije od Šibenika vjetar će biti slabiji, uglavnom umjeren s ponekim jakim udarima. Vjetrovito će biti i na kopnu uz dosta oblaka te malu mogućnost za kišu u najsjevernijim dijelovima kopna.

NEDELJNO POSLIJEPODNE

Tamnih oblaka koji će nakratko i potpuno zaklanjati Sunce bit će i popodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Puhat će umjeren sjeverac, osobito u Međimurju i Zagorju. Najviše temperature u većini predjela bit će ispod 30 °C!

U Slavoniji, Baranji i Srijemu i popodne dosta oblaka, ali će se prema kraju dana naoblaka raskidati. Uz sjeverac, uglavnom slab do umjeren i temperature oko 30 °C bit će osjetno manje vruće. Bit će to kraj ovog toplinskog vala.

Dok se u Dalmaciji vrućina nastavlja, kao i velika opasnost od nje. Umjerena bura na sjeveru Dalmacije dodatno će zagrijavati zrak, a jug tek navečer. U zaobalju uz jači razvoj oblaka može biti ponekog pljuska.

Na sjevernom Jadranu je danas zadnji dan ovog teškog toplinskog vala. Temperatura će već danas blago popustiti, maksimalci idu do 33 °C. U gorju sve ugodnije uz najvišu temperaturu do 28 °C. Ostaje vjetrovito, ali manje nego ujutro, međutim to će i dalje bura biti jaka koja će osjetno ohladiti more.

IDUĆI TJEDAN

Na kopnu će drugi kolovoški tjedan biti temperaturno ugodniji uz sjeverac sve tamo do vikenda. Vjerojatnost za oborine se smanjila, međutim bit će lokalnih pljuskova na početku tjedna, ponedjeljak i utorak.

Poneki pljusak iz zaobalja i unutrašnjosti Dalmacije može se početkom tjedna spustiti i do obale. Bit će ovo jedan burovit tjedan na moru, s olujnim udarima većinom u podvelebitskom primorju. Vrućina neće biti toliko izražena kao ovih dana, postupno će i noći biti ugodnije za odmor.


 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close