Zdravlje

Očajna prehrana u hrvatskim bolnicama

Jutarnji list pokrenuo je istraživanje o tome kakva je prehrana u hrvatskim bolnicama. Čitatelji su im slali fotografije i komentare na jela koja su im bila poslužena. Rezultati su izrazito negativni. 

Samo kuhar zna što je u jelo stavio, juha okusa vode u kojoj se kuhalo prljavo rublje, jela sa začinom zagorenosti, miksana masa neprepoznatljivog povrća, ustajala salata, reciklirane namirnice od dan prije – to su samo neki od komentara naših čitatelja na bolničku hranu diljem zemlje. Ocjena: čista dvojka! U sklopu velike akcije inspekcije prehrane u bolnicama, koju je pokrenuo Jutarnji list, proteklih dana dobili smo stotine fotografija i komentara čitatelja. “Ocjena od 1 do 5 je čista dvojka! Umrit nećeš, al’ si na rubu”, ustvrdio je naš čitatelj iz Biograda, komentirajući tamošnju hranu. Požalile su se i trudnice i rodilje sa Svetog Duha u Zagrebu, od kojih su neke i mjesecima morale ležati na odjelima čuvajući trudnoću. Napisale su nam da su nerijetko ostajale gladne te da je hrana u potpunosti neprihvatljiva i nedovoljna kako za trudnice tako i za mlade majke i dojilje. “Danima smo dobivale ista jela, ‘miješano’ povrće, samo danas kuhano, a sutra ‘pečeno’… i tako iz dana u dan. Pohvale Rebru i Dubravi Sva sreća pa smo imale dućan u blizini”, ističu pacijentice sa Svetog Duha. Osim nerijetko loše kvalitete hrane i skromnih menija, bolesnici se najviše žale i na to kako je hrana servirana. Ponekad dobiju obrok bez pribora za jelo, a nerijetko se dogodi da hranu dobiju u neopranom posuđu. Odličan primjer kako i skromno jelo može biti lijepo i pristojno servirano poslala nam je čitateljica iz njemačke bolnice. Iako se doručak, kao u većini naših bolnica, sastoji tek od paštete, maslaca ili kriške salame te toplog napitka, može biti itekako primamljiv. Bilo je, dakako, i pohvala bolničkim kuhinjama, posebice za Rebro, Dubravu, ali i bolnicu Magdalena u Krapinskim Toplicama. Jedna je pacijentica pohvalila i varaždinsku bolnicu gdje je uživala u vegetarijanskim obrocima. (Piše: Marijana Sever) Na fotografiji: Krapinske toplice, nedefinirano.

Zaključak je da je prehrana u hrvatskim bolnicama očajna!

prehrana u hrvatskim bolnicama
Opća bolnica Požega. Rodilište, večera: kobasica i dva tvrdo kuhana jaja, za prilog ajvar i kruh. Nije bilo ovako servirano, ali sam slala mužu da vidi što sam jadno dobila za večeru.
prehrana u hrvatskim bolnicama
Opća bolnica Sv. Duh, Zagreb. Grozna hrana na Odjelu patologije trudnoće. Tijekom mog dvomjesečnog ležanja u bolnici Sv. Duh iskustva s hranom bila su grozna. Često smo mi kao trudnice ostajale gladne. Obroci su bili premali, često zagoreni, nekad nedovoljno kuhani i pečeni. Soli i šećera ni za lijek! Same smo si nosile. Vječno ustajala salata… Nekada smo dobivali hranu koja je po našoj procjeni bila stara! Žene koje su bile na “specijalnoj prehrani” dobivale su zapravo hranu kao i sve ostale, samo po obrnutom rasporedu. Nekad se danima znalo ponavljati da bi dobile ista jela: miješano povrće, samo danas kuhano, sutra pečeno… i tako iz dana u dan. Sva sreća pa smo imale dućan u blizini.
prehrana u hrvatskim bolnicama
Ortopedska bolnica, Biograd na moru. Doručak: ocjena od 1 do 5 je čista dvojka! Umrit nećeš, ali si na rubu…
prehrana u hrvatskim bolnicama
KBC Sestre milosrdnice, Zagreb . Odjel Patologije trudnoće. Ručak (gore): Juha, mutna tekućina bez povrća, tjestenine ili začina, okusa vode u kojem se kuhalo prljavo rublje, a i miris je takav – ocjena 1
prehrana u hrvatskim bolnicama
KBC Dubrava, Zagreb. Večera: hrenovke, senf, topljeni sir za mazanje, kruh, krastavci. Zadovoljstvo mi je napisati kratki osvrt na bolničku prehranu u Dubravi. Porcije su dovoljno velike i prilagođene dnevnim potrebama, svaka pohvala kuharima i osoblju.
prehrana u hrvatskim bolnicama
Klinika za ženske bolesti i porode Petrova bolnica, Zagreb. Ovakav ručak dobivaju žene koje čuvaju trudnoću u Petrovoj, nerijetko i svih devet mjeseci. Obrok za dijabetičare, nejestivo! Ocjena 0.
prehrana u hrvatskim bolnicama
KBC Osijek, prljava šalica. Ruž za usne vidljivo otisnut na šalici
prehrana u hrvatskim bolnicama
KBC Split. Rodilište. Ručak: pire, za koji ne znam od čega je, samo ne od krumpira, i hrenovka u šalši.
prehrana u hrvatskim bolnicama
Klinika za ženske bolesti i porode Petrova bolnica, Zagreb. Doručak: čaj, griz i šnita kruha. Kakva kombinacija
prehrana u hrvatskim bolnicama
Klinika za ortopediju Lovran. Večera: osim što izgleda kao napoj, rekla bih da su skupili sve ostatke od prijašnjih ručkova i spojili u jedan obrok. Uspjela sam raspoznati nekoliko sastojaka: mahune, grašak, mrkva, zelje, tjestenina, krumpir, gljive.
prehrana u hrvatskim bolnicama
Petrova bolnica, doručak
prehrana u hrvatskim bolnicama
KBC SPLIT, Zarazni odjel, pacijentica s upalom pluća kao komplikacija gripe. Večera: varivo i nedefinirani objekt.
Klinika za ženske bolesti i porode Petrova bolnica, Zagreb. Ovo nam serviraju nakon poroda. Kako ćemo početi dojiti uz ovakvu hranu?
Klinika za ženske bolesti i porode Petrova bolnica, Zagreb. Ovo nam serviraju nakon poroda. Kako ćemo početi dojiti uz ovakvu hranu?
KBC Sestre milosrdnice, Zagreb. Musaka: nitko na odjelu nije uspio razabrati od čega je, osim od gnjecavog krumpira, svi ostali sastojci nepoznati - ocjena 2
KBC Sestre milosrdnice, Zagreb. Musaka: nitko na odjelu nije uspio razabrati od čega je, osim od gnjecavog krumpira, svi ostali sastojci nepoznati – ocjena 2

Foto: Čitatelji + This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International, 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic license. (author: Suradnik13)

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close