ObrazovanjeEuropa

Obrtničko učilište azilante priprema za integraciju u hrvatsko društvo

DVOGODIŠNJI PROJEKT

Veću zapošljivost azilanata te njihovu potpunu integraciju u hrvatsko društvo omogućit će dvogodišnji projekt ‘Edukacijom do bolje integracije azilanata’ kojeg Europska unija financira s gotovo 1,46 milijuna kuna.


Projekt od listopada 2019. provodi Obrtničko učilište zajedno s Isusovačkom službom za izbjeglice te Udrugom Inicijativa – Centar za edukaciju kao prijaviteljem.

Programe obrazovanja do sada je uspješno završila grupa od 10 polaznika, za zanimanja pomoćnog slastičara i priprematelja jednostavnih jela. Trenutačno su u projekt uključene još dvije grupe azilanata.

Kako pripremiti slastice učili su u zagrebačkoj slastičarnici Dolce torte, a sve tajne o pripremanju jednostavnih jela doznali su u Pivovari Medvedgrad.

Među zainteresiranim kandidatima je i Said koji se veseli novoj prilici za zapošljavanje.

“Ako završim ovo tražit ću posao. Kada nemam diplomu je teže, ali sada kada dobijem diplomu vjerujem kako će sve biti lakše”, istaknuo je.

Razvijen je program jezične i kulturološke integracije, što je jedan od najznačajnijih rezultata projekta koji će se nastaviti provoditi i nakon njegovog završetka.

To će se postići učenjem hrvatskog jezika, upoznavanjem hrvatske kulture i razvojem vještina za traženje posla koje provodi Inicijativa – Centar za edukaciju.

Ključna je i motivacija za uključivanje u svijet rada te povezivanje s potencijalnim poslodavcima. Kandidatima je stoga za vrijeme trajanja projekta pružena usluga individualnog mentorstva i osiguranje podrške u vidu prevoditelja kojeg osigurava Isusovačka služba za izbjeglice.

“U projektu smo probali sve zajedno uklopiti da bi se kandidati mogli kroz zaposlenje još više integrirati i pripadati društvu”, kaže Jelena Posavec, voditeljica kulturološke i socijalne integracije.

Obrtničko učilište kao partner na projektu nastavlja s provedbom programa učenja engleskog jezika i programom stručne osposobljenosti u sektoru turizma i ugostiteljstva s profesionalnim i stručnim nastavnicima.
Programi stručne osposobljenosti uključuju praktični dio edukacije koji omogućuje povezivanje polaznika s potencijalnim poslodavcima.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close