Politika

Obnovljene ličke mlinice u dolini Gacke postale turistički hit

Stara zanimanja izumiru, no primjer iz Like pokazuje da i u tim poslovima ipak ima budućnosti. Primjer su mlinice u dolini Gacke koje je posjetila ekipa HRT-a.


U prošlom stoljeću bilo ih je više od 50, a sada su samo dva mlinara. Denis Mayer naslijedio je mlin u dolini Gacke odnosno mlinicu sa starinskim kotačem koja je u vlasništvu njegove obitelji već 150 godina. Svi mu rado dolaze po brašno, a osim toga mlin je postao prava turistička atrakcija. “Mislim da se sve više ljudi vraća na staro prosijavanje i traže sve više domaće”, rekao je Mayer.

Nekoć je mlinarenje bila isplativa gospodarska djelatnost. U taj se posao uključio i Jurica Kolaković. On je ostao bez posla i prije šest godina otvorio OPG. “Turisti su već navikli da je uvijek otvoreno, vide i oduševe se”, rekao je Kolaković dodajući kako se najviše traže brašno, med i domaći pekmezi.

“Naslijedio sam mlinove od oca, obnovio sam to i postali su hit”, kaže Kolaković.

Obnovljene mlinice jedinstveni su jedinstven kompleks tradicijskog blaga i stoga ne čudi da su postale hit. Ući u mlin, doživljaj je kao da smo koraknuli u neko prošlo stoljeće, uronili u bajku. Zbog mlinica je na tom ličkom području turista sve više. Nije im problem i 10 kuna dati za kilogram brašna, a ondje ga je uistinu raznolikog i bez opasnih aditiva.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Screenshot/HRT

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close