KulturaIzdvojeno

Obnovljen drveni mlin kašikar u Ribniku, jedan od najstarijih u Lici

PROJEKT GRADA GOSPIĆA

Na ulasku u Lički Ribnik prelazeći preko mosta na rijeci Lici, s lijeve strane otvara se pogled na prepoznatljivu drvenu mlinicu, prema izvorima, jednu od najstarijih u Lici.


Svjedok je ona nekih davnih vremena kada su Ribničani, ali i žitelji okolnih mjesta stoljećima ovdje mljeli žito kako bi prehranili svoje obitelji. Mlinica je u funkciji bila sve do 80-tih godina dvadesetog stoljeća kada polako, pojavom novih tehnologija prestaje s radom i s vremenom se sve više zapušta i naposljetku propada. No, unatrag nekoliko godina, na inicijativu Mjesnog odbora započinje obnova mlinice- prepoznatljivog simbola Ribnika.

Na poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2019. godinu Grad Gospić kao privremeni skrbnik ovog kulturnog dobra u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Gospiću prijavio je projekt obnove drvenog mlina kašikara u svrhu zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara.  Gradski upravni odjel za samoupravu i upravu pripremio je svu potrebnu dokumentaciju i koordinirao provođenje ovog projekta čija ukupna vrijednost radova koji su se odvijali u dvije faze iznosi oko 420.000,00 kn od čega je Ministarstvo kulture financiralo 250.000,00 kn, a ostatak u iznosu 170.000,00 kn Grad Gospić. Radove je izvela tvrtka „BAB“ d.o.o. Otočac.

Tako je napokon, na zadovoljstvo svih nas i na ponos mještana Ribnika, obnovljena mlinica ponovno poprimila svoje izvorne konture kojima neodoljivo podsjeća na neka davna, minula vremena, i još jednom potvrdila status najljepšeg simbola ovog bajkovitog ličkog podvelebitskog sela, poručili su iz Grada Gospića.

 

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Grad Gospić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close