Kultura

Obljetnica smrti blaženog Alojzija Stepinca

Na današnji dan, 10. veljače 1960. godine, preminuo je blaženi Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup i kardinal koji se smatra jednim od velikana Katoličke Crkve u Hrvatskoj.


Alojzije Stepinac rođen je u Brezariću pokraj Krašića 8. svibnja 1898. Za vrijeme Prvog svjetskog rata sudjelovao je u borbama na talijanskom i solunskom frontu, bio je ranjen i pet mjeseci zarobljenik. Iz rata se vratio kući s činom potporučnika.

Nakon studija u Rimu, zaređen je za svećenika 1930. godine. Na njegov poticaj, 25. studenoga 1931. utemeljuje se Caritas zagrebačke nadbiskupije, kojem je bio na čelu.

1934. godine zaređen je za biskupa, a postao je zagrebački nadbiskup 1937. godine. Zalagao se za jedinstvo Hrvatskog katoličkog pokreta, a bio je i neumoran propovjednik. Utemeljio je brojne nove župe i organizirao proslavu 1300. obljetnice evangelizacije hrvatskog naroda.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata pomagao je progonjene i patnike te prosvjedovao protiv progona Židova i provedbe nacističkih zakona. U govoru 31. listopada 1943. ispred zagrebačke katedrale osudio je svaku diskriminaciju, rasnu, nacionalnu i vjersku, zatvaranje i ubijanje nevinih, otimanje i palež imovine i mirnih sela.

Nakon dolaska komunista na vlast, odbio je odvojenje Katoličke Crkve u Hrvatskoj od Vatikana. U montiranom procesu, osuđen je na 16 godina zatvora i prisilnog rada. Pet godina proveo je u zatvoru u Lepoglavi, a od kraja 1951. do svoje smrti 10. veljače 1960. godine u kućnom pritvoru u Krašiću.

Pokopan je u kripti zagrebačke katedrale uz prisutnost mnoštvo vjernika. Sarkofag kojeg je izradio akademski kipar Hrvoje Ljubić nalazi se u zagrebačkoj katedrali. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 3. listopada 1998. godine u Mariji Bistrici.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close