ZnanostTech

Objavljeno je još jedno važno otkriće o Marsu

Mars je nekad imao atmosferu poput Zemljine zbog koje su na površini postojali oceani u kojima se razvijao život. Nestala je vjerojatno zbog solarnih vjetrova.


Mars je nekad imao atmosferu poput Zemljine zbog koje su na površini postojali oceani u kojima se razvijao život. Nestala je zbog solarnih vjetrova koji su odnijeli ione izazivajući eroziju atmosfere malo po malo.

Nakon što je NASA na Marsu nedavno pronašla dokaze o manjim količinama tekuće vode koje je u prošlosti bilo znatno više, sada je jasno da je atmosfera mogla omogućiti zadržavanje većih količina vode na površini planeta.

– Pogledamo li Mars danas, to je hladan i suh planet. Što se zapravo dogodilo? – upitao se glavni istraživač Michael Myer dodavši da je moglo doći do smrzavanja planeta, pretvaranja u stijene, udara asteroida, kometa ili solarnog vjetra koji je uništio atmosferu.
– Kako bi odgovorili na ovo pitanje, na Mars smo poslali misiju MAVEN – napomenuo je Myer.

Solarni vjetrovi koji su vjerojatno uništili Marsovu atmosferu potječu s našeg Sunca. S obzirom da smo im izloženi i mi na Zemlji, znanstvenici se pitaju može li se isto dogoditi i našem planetu, mogu li vjetrovi uništiti i našu atmosferu, oceane i život?
Znanstvenik misije Maven David Brain kaže kako je to moguće:

– Zemlja gubi atomske čestice, ali ima veliki magnetni štit pa čestice iz naše atmosferu mogu eventualno “izletjeti” samo oko polarnih regija. No, dugo bi vremena trebalo proći da se našoj atmosferi uistinu nanese šteta.

– Kad bi se Zemljino magnetno polje ugasilo, naš bi se planet ohladio, zapravo, postao bi “veći Mars” – upozorio je Brain.


Tekst: 24.sata

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close