ZdravljeIzdvojeno

Obiteljski liječnici popisuju sve koji se žele cijepiti protiv covida

USKORO PRVE DOZE

Sve zdravstvene ustanove dobile su “nalog” Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo po kojem do ponedjeljka moraju županijskim zavodima dostaviti popis svojih djelatnika koji se namjeravaju cijepiti protiv covida-19 kako bi se na vrijeme mogao napraviti detaljan plan cijepljenja, javlja Jutarnji list.


Kakav će biti odaziv zdravstvenih djelatnika teško je prognozirati, ali činjenica je da i inače nisu skloni cijepljenju, o čemu govore niski odazivi i za cijepljene protiv gripe. Optimizam ne ulijeva ni činjenica da su prve ankete pokazale da bi se, primjerice, tek trećina zaposlenih u zagrebačkim ustanovama za starije – koje su najizloženije fatalnim posljedicama virusa – cijepila protiv korone.

Naime, s obzirom na to da je najizglednije da u Hrvatsku prvo stigne 125.000 doza tzv. glasničkog cjepiva Pfizera i BioNTeha koje je vrlo osjetljivo za distribuciju i uporabu, nužno je napraviti pripreme koje za dosad poznata cjepiva nisu bile potrebne.

Primjerice, ovo je cjepivo nužno čuvati na minus 70 stupnjeva Celzijevih u suhom ledu, ne smije se izlagati svjetlu, a još k tome valja ga odmrznuti prije uporabe na sobnoj temperaturi i razrijediti fiziološkom otopinom te upotrijebiti u roku od 6 sati.

Sve su to razlozi što se o cijepljenju, koje neće biti obvezno, moraju izjasniti svi oni koji su obuhvaćeni prvom, drugom ili trećom fazom cijepljenja.

To su već učinili korisnici i zaposlenici domova za starije, a sad je krenulo i izjašnjavanje zdravstvenih, ali i nezdravstvenih djelatnika koji rade u zdravstvu.

Popis onih koji se žele cijepiti bio bi temelj za organizaciju cijepljenja odnosno osiguranje da ne dođe do propadanja dragocjenog i usput rečeno, skupog cjepiva. Naime, u svakoj kutiji ovog cjepiva nalazi se 195 bočica ili 975 doza jer svaka bočica sadrži dovoljno cjepiva za pet osoba. Sve komplicira i sama priprema jer potrebno je primjerice deset puta okrenuti bočicu a onda u nju unijeti fiziološku otopinu i tako pet puta koliko inače sadrži jedna “doza” otopine.

Tek tada kreće cijepljenje i to 25 osoba jer je u jednom “naletu” spremno je upravo toliko doza.

Iz HZJZ-a upozoravaju da se jednom odmrznuta bočica cjepiva ne smije čuvati dulje od pet dana u običnom hladnjaku, a kad se razrijedi fiziološkom otopinom, mora se potrošiti za samo šest sati.

Drugim riječima, najmanje 25 osoba mora biti spremno u određenom trenutku primiti cjepivo da bi se u potpunosti iskoristilo 5 bočica cjepiva.

Više na Jutarnji list.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close