Scena

Obilježena Noć muzeja u Smiljanu

Kiša, susnježica i snijeg bili su nedovoljni razlozi da bi kulturna manifestacija „Noć muzeja ’15.“ okupila pobornike muzejskih, galerijskih i izložbenih prostora diljem Hrvatske. Prema prvim procjenama Hrvatskog muzejskog društva jubilarnu desetu „Noć muzeja“ pod nazivom ”Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um” vidjelo je više od 2 milijuna posjetitelja. Osim muzeja diljem Hrvatske, najveći obol ovom događaju dali su Grad Zagreb, Tehnički muzej Zagreb, Grad Gospić, Muzej Like Gospić, te Memorijalni centar ”Nikola Tesla” u Smiljanu kao glavni partner manifestacije na nacionalnoj razini.

Gospić i Smiljan mogu se ove godine ponositi za zastupljenošću u elektronskim medijima u „Noći muzeja“, što inače nije čest slučaj. Čak je dječak Marko Ćaćić posebno pozirao pred TV-kamerama pri uprizorenje događaja iz Teslinog djetinjstva s vatrogasnom crpkom kod Murkovićev mlin na Novčici. Na tome je mjestu dječak Nikola prije mnogo godina spasio obraz ondašnjih vatrogasaca. Tijekom vatrogasne vježbe prestao je istjecati mlaz iz crpke, a mali je Nikola odmah shvatio da se na cijevi uronjenoj u Novčicu nakupilo mulja i trave. Zasukao je nogavice, ušao u rijeku i očistio usisnu cijev. Drugi važan prizor iz Teslinog djetinjstva zbio se kada je kao dječak skočio sa štale u Smiljanu koristeći padobran-kišobran.
U zgradi Odjela za nastavničke studije gdje je Tesla pohađao školu uprizoren je razgovor Tesle i njegove majke Đuke. Znanstvenika je utjelovio student Mario Paral, a majku Đuku odgojiteljica Marijana Pezer. Dijalog i cijelu priču osmislila je prof. Anela Serdar Pašalić, umjetnička voditeljica Amaterskog kazališta Gospić. Pjevački zbor “Degenija” je pod vodstvom prof. Tvrtka Sarića izveo tri skladbe iz Teslina doba: „Vila Velebita“, „Pjevaj mi sokole“ i „Junak sam iz Like“, pri čemu ova potonja ima posebnu simboliku. Opjevala je Marijana Matijevića, nekada najjačeg čovjeka na svijetu koji je nakon požara u Teslinom laboratoriju u Americi prvi došao zemljaku u pomoć i po Teslinim riječima bio presudan u toj situaciji.

U Muzeju Like Gospić priređena je izložba predmeta iz fundusa Muzeja, uz čitanje citata vezanih za Teslin život. Opet su majka Đuka i mladi Nikola pozirali u ambijentu sličnom Teslinom dobu. Rijeke ljudi ipak su se slile u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu. Ondje su, osim razgledavanja stalnog postava, uživali u laser harfi, glazbeno – scenskom nastupu koji glazbeni izričaj ostvaruje kroz igru svjetla i glazbe. U kinu „Korzo“ prikazan je animirani film “Tajni laboratorij Nikole Tesle”, redatelja Bruna Razuma, dok je u KIC-u priređeno predavanje prof. dr. sc. Tomislava Petkovića o Teslinim dostignućima i razvoju elektromagnetizma. Gimnazija je bila domaćin prezentacije „Lički znanstvenici“, s posebnim osvrtom na Ferdinanda Kovačevića. O funkcioniranju solara u RES / RUE tehnologiji moglo se više doznati na predavanju u Strukovnoj školi. Samostalna narodna Knjižnica Gospić okupila je ljubitelje štiva na književnoj večeri tematski posvećenoj obilježavanju Noći muzeja. Tekstove književnika Dubravke Ugrešić, Pavla Pavličića i Orhana Pamuka kazivali su članovi Amaterskog kazališta Gospić koje djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu “dr. Ante Starčević” Gospić. Konac događanja u knjižnici bila je kreativna radionica za odrasle: izrada skulptura od elektroničkog i električnog otpada, pod vodstvom ravnatelja knjižnice prof. Milana Šarića. O projektnoj dokumentaciji i fotografijama obnove Tesline kuće i crkve sv. apostola Petra i Pavla iz razdoblja 50-ih i 80-ih godina 20. stoljeća moglo se više doznati u Državnom arhivu u Gospiću. U uredu pošte u Smiljanu bili su prezentirani neki osobni predmeti, originali koje je koristio veliki znanstvenik.

Možda je raspored u ovoj Noći muzeja bio pomalo i zgusnut, ali je zato vremenski trajao do 1 sat iza ponoći. Bez obzira na mnoštvo i kvalitetu sadržaja prikazao nam je samo djelić velike ostavštine Nikole Tesle, jednog od najvećih umova čovječanstva.

Tekst: M. S. /Lika OnlineČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close