LikaPolitika

Obilježena 86. godišnjica Velebitskog ustanka

U spomen na Stjepana Devčića poginulog u potjeri kod Jadovnog,a u sklopu Velebitskog (ličkog) ustanka, jučer su položeni vijenci i zapaljene svijeće.


Najprije u Brušanima gdje su u noći sa 6.na 7.rujna 1932. godine članovi tadašnje organizacije napali policijsku stanicu, a potom i u Jadovnom gdje je Dvečić i ubijen. U dvojakoj ulozi na ovome obilježavanju bio je gradonačelnik Gospića i predsjednik HSP-a na nacionalnoj razini Karlo Starčević koji je istaknuo da je taj dan bio embrio začetka stvaranja hrvatske države.

Starčević ističe da je taj ustanak bio oslobađajući, a o njemu se pričalo i u Londonu i Parizu, Berlinu i Moskvi.

Velikosrpski teror je prelio svu čašu strpljenja hrvatskog čovjeka koji nije imao drugi izbor nego podići ustanak. To je preteča kalvarije hrvatskog naroda koju je prošao u drugom svjetskom ratu i poslije njega- ističe Starčević i dodaje da se hrvatski čovjek borio protiv kokarde i zvijezde petokrake.

Protiv istoga toga Hrvati su se borili i devedesetih godina.

Da li smo mi naučili išta iz naše povijesti. Želimo li mi išta naučiti. Dali nam danas ponovno, ne tuđin, već onaj koji nije ni htio ni želio ni branio ni volio hrvatsku državu piše povijest- kaže Starčević i dodaje da vlast u Zagrebu biraju Hrvati i njima, nama, je na savjesti koga je birao i zašto je birao.

Imamo moć olovke koju možemo u svakom trenutku upotrijebiti. Ali osobni, sitni, kokošarski interesi hrvatskog čovjeka su iznad interesa hrvatske države i zajednice- kaže Starčević koji smatra da smo danas u ponoru iz kojega ćemo se teško izvući.

Društvo je podijeljeno i puca po svim šavovima, uz stalne gospodarske probleme, primjerice Agrokor, Uljanik, 3.maj.

Da li se itko osim moje malenkosti i HSP-a upitao u ovoj državi gdje je novac koji su opljačkali? Dali je itko od tih lopova vratio i jednu kunu?- pita se Starčević i dodaje da se zbog takvih dignuo i Velebitski ustanak.

Pročitajte više na Lika express

 

Izvor / Foto: Lika express

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close