VijestiPolitika

Obilježena 10. godišnjica pristupanja Republike Hrvatske u Organizaciju Sjevernoatlantskog ugovora

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na svečanoj večeri u prigodi obilježavanja 10. godišnjice pristupanja Republike Hrvatske u Organizaciju Sjevernoatlantskog ugovora na kojoj je istaknula kako je Hrvatska u proteklom desetljeću bila nova i dodana vrijednost Saveza, prinoseći novome poletu i odlučnosti u promicanju ideala koji euro-atlantski prostor vode u bolju budućnost.

Prije deset godina Hrvatska je stupila u punopravno članstvo najuspješnijeg vojno-političkog saveza u povijesti. Saveza koji se rukovodi jednostavnim geslom, deklaracijom svrhe i cilja svoga postajanja – cjelovite i slobodne Europe, koja živi, napreduje i prosperira u miru, kao najvišoj vrijednosti kojoj naše države teže, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Dodala je kako su cjelovitost, sloboda i mir ideali koje je Hrvatska usvojila svim srcem, jer nas je naša povijest i tisućljetni san o hrvatskoj državnosti poučio o njihovoj nemjerljivoj vrijednosti.

Hrvatska ove riječi nikada nije shvaćala olako i nije ih naučila ulaskom u NATO, nego ih je zazivala, borila se za njih i branila ih životima najboljih od nas kroz stoljeća, a oživotvorila ih je u Domovinskome ratu pod vodstvom prvog hrvatskog Predsjednika dr. Franje Tuđmana, navela je Predsjednica.

Osvrnula se na svoje susrete s državnicima drugih članica NATO-a prilikom kojih se hrvatski doprinos Savezu ocjenjuje biranim riječima pohvale i zahvale. Predsjednica je pritom uputila zahvalu svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske, „koji nose najteži dio tereta hrvatskog članstva u Savezu“.

Upravo su oni svojom nesebičnom i predanom službom u kriznim žarištima diljem svijeta omogućili Hrvatskoj da svoju privrženost ovim načelima i idealima potvrdi djelom – u Afganistanu, Kosovu, na Sredozemlju ili na sjeveru Europe, gdje potvrđujemo naše savezništvo s Poljskom i Litvom, našu privrženost načelima NATO-a i našu odlučnost da iz Europe izbrišemo tragove Hladnoga rata, istaknula je Predsjednica.

Ne prihvaćamo održavanje podjela u Europi ili oživljavanje zamisli o zonama utjecaja, koje bi trebale ograničavati suverena prava država u izboru vanjskopolitičkog smjera i sudbine, kazala je te dodala kako smo u tome nepokolebljivi i svjesni naše odgovornosti u izgradnji takve Europe.

Istaknula je kako sloboda i sigurnost nisu samorazumljive i da u njih treba svakodnevno ulagati te da se nikada se ne smijemo zadovoljiti dostignutim u njihovoj obrani. U tome zadatku nismo usamljeni, nego se s njim suočavamo zajedno s 28 saveznika, država članica NATO-a, Saveza koji upravo u ovim izazovnim vremenima potvrđuje svoju nezamjenjivu ulogu i trajnu vrijednost, navela je Predsjednica.

Hrvatska ostaje privržena tome Savezu, što potvrđujemo i ubrzanim ulaganjem u naše obrambene sposobnosti, koje jamče sigurnost naše domovine i našu sposobnost ispunjavanja zavjeta o zajedničkoj obrani. Ove sposobnosti razvijamo u nadi da ih više nikada nećemo morati koristiti. Ni Hrvatska, niti NATO nikome nisu prijetnja, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Povezane objave

Back to top button
Close