VijestiDomScena

Obilježen Dan Općine RAKOVICA: Svečano uz podjelu posebnih priznanja i braniteljski turnir

Dvodnevno obilježavanje Općine Rakovica održalo se prošlog četvrtka i petka u Rakovici i Drežnik Gradu


U četvrtak je u Drežnik Gradu održana svečana sjednica kojom je predsjedavao predsjednik Općinskog vijeća Zoran Luketić. U svečanom tonu prisutnima se prigodno obratio i načelnik Općine Rakovica Franjo Franjković, pri čemu je dao i kratki presjek projekata koji su provedeni u posljednjih godinu dana.

Na sjednici su dodijeljene i tri godišnje nagrade u vidu priznanja za rad i doprinos Općini Rakovica. Priznanje je posthumno dobio legendarni hrvatski vitez Željko Brozović za kojeg je priznanje preuzela supruga udovica Marija Brozović. Sugrađanin iz Ogulina i pripadnik Specijalne jedinice hrvatske policije Željko Brozović stradao je od srbočetničkih formacija u mjestu Tržić pri obrani ugroženog naroda i policajaca 1991. godine.

Sljedeće priznanje Općine Rakovica dobio je Milan Hodak iz Čatrnje. U dugom vojnom stažu prošao je sve specijalističke obuke i ratne i poratne zadaće na mnogim terenima i bojištima. Po redovnom umirovljenju osnovao je Udrugu hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Općini Rakovica te postaje njen predsjednik. U četiri godine pri njegovu vodstvu izgrađeno je sedam novih spomen obilježja te obnovljeno pet postojećih, sveukupno dvanaest. Zbog nevjerojatne upornosti i truda, preuzeo je zasluženo priznanje.

Rakovica - HTZ v.2

Treće priznanje na svečanoj sjednici dobio je bračni par Hodak. Gospođa Marijana i gospodin Ante Hodak vjenčali su se 1994. godine i od tada u svom braku i obitelji imaju šestero ponosne djece: najstarijeg Igora rođenog 1997., zatim Martinu, Davora, Jelenu, Luciju i najmlađeg Antonija rođenog 2015. godine. Nesebičnim prihvaćanjem novih života – rađanjem djece u svom domu i obitelji, ne samo da su dali impozantan doprinos demografskoj obnovi Općine Rakovica, nego i primjer drugim mladim obiteljima kako se radovati novom životu i voljeti život usprkos općem omalovažavanju vrijednosti kao što su djeca, obitelj i brak.

5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti Dan branitelja, u Rakovici je održan malonogometni turnir braniteljskih postrojbi, kao jedini takav u Hrvatskoj. Prošlog petka ujutro prvo je održana misa u crkvi Sv. Jelene Križarice za sve branitelje i vjernike. Nakon toga uz prisustvo predstavnika Specijalne policije iz Slunja, prve gardijske brigade Tigrovi, druge gardijske brigade Gromovi, HVIDRA-e, te branitelja iz Saborskog, Plitvica i Slunja, zapaljene su svijeće poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Rakovici, a zatim i na brdu Kurjevac kod Primišlja.

U predvečernjim satima odigrana je i revijalna utakmica između selekcije 5. Korpusa Armije BIH i selekcije hrvatskih branitelja, koji su se na isti dan 1995. susreli u oslobođenoj Rakovici.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Općine Rakovica, gosp. Nikola Turkalj, izjavio je:

Zahvaljujem svima na odazivu i svima koji još uvijek njeguju sjećanja i žrtvu naših branitelja, te odaju počast na ovaj način. Posebno hvala i sponzorima i Općini Rakovica, što i dalje brinu i pomažu ovom obilježavanju.

U večernjim satima održala se zabava uz grupu Like, i tako je završila još jedna ponosna obljetnica na oslobođenje Općine Rakovice, kao i Dan Općine.  

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano | Foto: TZ Općine Rakovica

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close