ScenaKultura

Obilježava se 400.obljetnica smrti velikog Williama Shakespearea

Slavni dramatičar William Shakespeare preminuo je prije 400 godina u Stratfordu na Avonu, gradu u kojemu se i rodio i koji je svojim djelom zauvijek upisao u anale svjetske kulturne povijesti, a obljetnica smrti najpoznatijeg i najizvođenijeg svjetskog dramskog pisca cjelogodišnjim se kulturnim događanjima obilježava u Velikoj Britaniji, ali i diljem svijeta


Književnik, kazališni glumac i redatelj William Shakespeare, općenito smatran najvećim piscem engleskoga jezika, napisao je ukupno 38 drama, 154 soneta, dvije duge narativne poeme, te još ponešto stihova. Drame su mu prevedene na svaki veći živući jezik svijeta i izvođene više nego bilo kojeg drugog dramatičara.

Rođen 1564. u Stratfordu na Avonu u obitelji uglednog i imućnog trgovca Johna Shakespearea i Mary Arden, Shakespeare je u razdoblju između 1585. i 1592. otišao u London, gdje je započeo uspješnu karijeru kao glumac, dramski pisac i suvlasnik kazališne trupe Lord Chamberlain s Men, kasnije poznate kao King’s Men. U Stratford se, prema nekim podacima, vratio oko 1613., u dobi od 49 godina, gdje je tri godine kasnije, 23. travnja 1616., i umro.

Bogat program obilježavanja

U povodu 400. obljetnice smrti velikoga barda, Shakespeareovo će se naslijeđe u Velikoj Britaniji slaviti nizom koordiniranih javnih nastupa, programa, izložbi i drugih kreativnih aktivnosti. Godinu 2016. Shakespeareu posvećuje gotovo svaka kazališta družina i kazalište u Velikoj Britaniji, uključujući londonski National Theatre i stratfordski Royal Shakespeare Company, piše britanski Guardian.

Njihove će se interpretacije drama koje su obilježile svjetsko dramsko pismo i trajno utjecale na kazališne repertoare diljem svijeta kretati od odlučno tradicionalnih do posve nekonvencionalnih, poput one vodeće britanske klaunovske družine Spymonkeys iz Brightona, naslovljene ‘The Complete Deaths”, koja će svoju premijeru imati u svibnju na festivalu Brighton Festival, a dat će, “u interpretaciji četvero ozbiljnih, silovitih, pametno smiješnih klaunova” presjek svih 74 umiranja iz Shakespeareovih komada – od uboda nožem i trovanja, do gušenja ili nekog drugog oblika nasilja – a kao 75. smrt uključeno je i gnječenje muhe u “Titu Androniku”.

Bit će i puno modernih “obrada” u kojima će Shakespeareovi kraljevi Henrik IV, V i VI, Richard II i III, dobiti suvremena obličja koja će se pored pitanja moći i politike srednjovjekovne Engleske baviti i njezinom ulogom na današnjoj globalnoj pozornici.

Više na tportal.hr


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: alluvium-journal.org

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close