Zdravlje

U Otočcu održana konferencija “LSŽ- pomoćnici za učenike s poteškoćama”

U organizaciji Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ličko – senjske županije kao nositelja i koordinatora projekta, dana 26. ožujka 2015. godine u prostorijama Učeničkog doma u Otočcu održana je konferencija na kojoj su predstavljene aktivnosti u provedbi projekta pod nazivom Ličko-senjska županija – pomoćnici za učenike s teškoćama. Na konferenciji su sudjelovali partneri i sudionici u provedbi projekta, odnosno predstavnici Županije, ravnatelji osnovnih i srednjih škola, koordinatori te pomoćnici u nastavi.

Konferenciju je riječima dobrodošlice otvorila zamjenica župana Ivana Tomaš i prije svega, zahvalila svim sudionicima i partnerima na sudjelovanju i angažmanu u realizaciji ovog projekta čija svrha je omogućiti učenicima s posebnim odgojno – obrazovnim potrebama uključivanje u redovne programe osnovnih i srednjih škola na način osiguranja pomoćnika u nastavi koji će pomoći učenicima u usvajanju odgojno-obrazovnih sadržaja, u svladavanju socijalno-psiholoških prepreka, te posredovanju u uspostavljanju interakcije s drugim učenicima. Također je istaknula da je kroz provedbu ovog projekta i njegovu medijsku promidžbu potrebno ustrajano raditi na podizanju svijesti javnosti o važnosti uključivanja djece s teškoćama u redovne obrazovne programe te zahvalila predstavnicima medija na najavi i praćenju ovog događanja.

U nastavku konferencije, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i koordinatorica projekta Valentina Bublić predstavila je sam projekt i tijek dosadašnje realizacije predviđenih aktivnosti.

Krajem listopada prošle godine zaposleno je 17 osoba, koje su angažirani kao pomoćnici za 19 učenika s posebnim odgojno – obrazovnim potrebama u osam osnovnih i srednjih škola kojima je Ličko-senjska županija osnivač. Za financiranje aktivnosti projekta Županiji su odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.041.303,78 kn.
Pomoćnike koji učenicima olakšavaju praćenje nastave i rad dobili su zahvaljujući europskom projektu kojem je nositelj Ličko – senjska županija u partnerstvu sa školama i HZZ-om, Područnom službom Gospić. Projekt je realiziran u sklopu Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala“ 2007.-2013. Europskog socijalnog fonda, u okviru Prioriteta 2. Jačanje socijalnog uključivanja i integracije osoba u nepovoljnom položaju. Na poziv za dostavu projektnih prijedloga, Županija je podnijela prijavu i od maksimalnih 100 bodova u evaluaciji projekt je ostvario 93 boda, jedan je od ukupno 26 odabranih projekata u Hrvatskoj i rangiran na visoko 8. mjesto na listi odabranih projekta.
To je zasluga svih zajedno, škola koje su pripremale dokumentaciju, županijskog upravnog odjela zaduženog za školstvo, HZZ-a, kao i Razvojne agencije Ličko-senjske županije – LIRA, koji su sudjelovali u pripremi projekta. Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovom procesu i pridonijeli njegovoj realizaciji, naglasila je Valentina Bublić, koordinatorica projekta.

Tijekom prezentacije naglasila je da su pomoćnici angažirani u osam škola kojima je Ličko-senjska županija osnivač i to: pet osnovnih (OŠ Zrinskih i Frankopana, Otočac, OŠ “Anž Frankopan” Kosinj, OŠ S.S.Kranjčevića, Senj, OŠ dr. Franje Tuđmana, Korenica i OŠ Luke Perkovića, Brinje i tri srednje škole (SŠ P. Rittera Vitezovića, Senj,SŠ Otočac i SŠ Plitvička Jezera).

Program osposobljavanja pomoćnika proveo je Centar znanja Profectus iz Jastrebarskog u trajanju od 20 sati. Svi pomoćnici dobili su potvrdu o uspješno provedenoj edukaciji, a kroz edukacije omogućeno im je stjecanje novih vještina, kako bi bili konkurentniji na tržištu rada. Nakon prezentacije uslijedila su pitanja sudionika vezana uz dosadašnja iskustva u provedbi projekta te konkretni prijedlozi za poboljšanje realizacije u budućnosti.

Na kraju, zamjenica Tomaš je još jednom zahvalila svima na sudjelovanju u ovom projektu, za koji se nada da će uspješno završiti te uputila poziv školama da već danas rade na pripremi dokumentacije za sljedeću školsku godinu. Obzirom na velike potrebe svih škola u Hrvatskoj za ovim vidom pomoći, izrazila je nadu da će resorno ministarstvo i naredne školske godine osigurati sredstva za financiranje pomoćnika u nastavi čiji doprinos u razvoju i socijalizaciji osoba s teškoćama je vrlo značajan te raspisati natječaj za njihovu dodjelu.

Tekst: licko-senjska.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close