ScenaKultura

O čemu se radi u najpoznatijem djelu Umberta Eca?

Povodom smrti velikog talijanskog pisca, intelektualca i erudita Umberta Eca, koji je preminuo 19. veljače u 84. godini života, napravili smo izbor pet njegovih najzanimljivijih knjiga objavljenih na hrvatskom jeziku.suvremeni klasik ‘Ime ruže’, roman koji je Eca učinio svjetski poznatim autorom, ali i knjige eseja koje podsjećaju na to da je veliki talijanski intelektualac bio majstor pisane riječi i pronicljive analize najrazličitijih fenomena društva u kojem živimo.


Ime ruže 

Prvi roman dotad široj javnosti ne baš poznatog sveučilišnog profesora Umberta Eca objavljen je 1980. godine. Za ‘Ime ruže’ kaže se da je istovremeno leksikon filozofije, povijesti religije, detektivski roman i još mnogo toga. Roman je privukao veliku pozornost poslije objavljivanja te je postao međunarodni bestseler prodan u milijunima primjeraka, iako je Ecov romaneskni prvijenac prilično kompleksno štivo, koje na kosturu fantastično osmišljenog krimi zapleta obrađuje važne teme ljudske egzistencije, kao što su umjetnost, politika, vjera, ljubav i moć.

Godina je 1327. Mladi benediktinski redovnik Adso iz Melka i njegov privremeni franjevački učitelj William od Baskervillea dolaze u samostan u sjevernoj Italiji, gdje je nedavno jedan redovnik preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima. William slijedi tragove i pokušava logički razmišljati pozivajući se naAristotela, Tomu Akvinskog i Rogera Bacona. U međuvremenu umire još nekoliko redovnika i ubrzo postaje jasno da je njihova smrt povezana sa samostanskom knjižnicom. Istragu otežava to što Bernado Gui, poslan od inkvizicije, ne istražuje zločine temeljito kao William. Po knjizi je snimljen i istoimeni film 1986. godine, u režiji Jean-Jacquesa Annauda sa Seanom Conneryjem u ulozi Williama od Baskervillea, koji je više-manje dosljedno pratio knjigu.

Pročitajte više na tportal.hr


 

Foto: wikimedia commonsČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close