Vijesti

Nutricionisti otkrivaju koje kombinacije namirnicia pomažu podići kvalitetu života

Zdrave namirnice i pravilna priprema čuvaju naše zdravlje i sprečavaju bolesti, ali i pružaju energiju da imamo snage u napornim danima. Nutricionisti otkrivaju koje kombinacije će nam dodatno pomoći i podignuti kvalitetu života


Losos i lisnato zeleno povrće

Da biste dobili dovoljno kalcija, ključnu ulogu igra vitamin D. On će se pobrinuti da kalcij iz namirnica preko probavnog trakta pređe u krvni sustav i održi dobru razinu kalcija u organizmu. Jedna od odličnih kombinacija kojom ćete to postići jest da jedete zajedno losos i lisnato zeleno povrće poput kelja ili blitve i špinata.

Losos i češnjak

Još jedna kombinacija s lososom, ali ovoga puta s češnjakom, a zajedno mogu pomoći kod prevencije bolesti srca, a kod muškaraca snižavaju loš kolesterol. U studiji koja je objavljena u The American Journal of Nutrition, grupa ispitanika koja je konzumirala 900 miligrama češnjaka i 12 grama ribljeg ulja, snizila je loš kolesterol za 12,2 posto.

Brokula i rajčica

Osim što lijepo zajedno izgledaju na tanjuru zbog zelene i crvene boje, brokula i rajčica zajedno čine odličnog saveznika u borbi protiv tumora. Studija institucije Cancer Research iz 2007. godine pet je mjeseci pratila štakore, koje su hranili samo brokulom, samo rajčicom i s obje namirnice. Proučavali su kojom od navedenih kombinacija usporavaju rast tumora implantanta prostate. Prehrana koja sadrži 10% rajčica i 10% brokula izazvala je pad od 52% kod tumora. Prehrana samo s rajčicom imala je 34%, a prehrana samo s brokulom 42%.

Prokulice s maslinovim uljem

Od same pomisli na ovu kombinaciju jasno je da se radi o vrlo zdravom meniju jer mini inačica kelja bogata je vrijednim tvarima, posebno vitaminom K. On je, pak, zaslužan za sprečavanje ugrušaka u krvi, ali pomaže i kod zdravlja kostiju. Budući da će organizam vitamin K najbolje upiti uz masnoće, prelijte ga zdravim maslinovim uljem.

Kelj i bademi

Možda na prvu ne znate način kako ove dvije namirnice jesti zajedno, ali dobro rješenje je smoothie ili salata. Kelj je, između ostalog, prepun vitamina E koji snaži imunitet, ali i pomaže u prevenciji karcinoma te bolesti srca. Neka druga su, pak, istraživanja pokazala kako je vitamin E važan za njegu kože. Budući da mu je potreban izvor masnoća kao i vitaminu K, kelj uparite s bademima ili, primjerice, orasima, budući da sadrže monozasićene masnoće.

Tamna čokolada i jabuka

U prevenciji kardiovaskularnih bolesti slatki saveznici su tamna čokolada i jabuka. Sočna jabuka, posebno one crvene sorte, ima flavonoid kvercetin koji ima protuupalno djelovanje. Dodate li jabuci tamnu čokoladu, koja je pak bogata katehinima, dobivate kombinaciju za razbijanje krvnih ugrušaka.

Crni grah i crvena paprika

Također lijepa kombinacija na tanjuru, a idealna za zdravu salatu. ‘Crni grah ima puno željeza, ali problem je što organizam uspije upiti tek 2 do 20 posto unesene količine, dok je kod željeza u crvenom mesu taj postotak veći, do 35 posto’, objašnjava nutricionistica Cynthia Sass za Yahoo Food. Kako biste to poboljšali, potreban vam je vitamin C, a njega možete naći i u crvenoj paprici.

Cjelovite žitarice, luk i češnjak

Odlične su za zdravlje jer imaju cinka i željeza, ali organizam ih ne stiže apsorbirati, budući da imaju minerala koji to sprečavaju te im je potrebna namirnica koja će usporiti taj proces. Tu vam može pomoći luk i češnjak. Studija objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry prije nekoliko godina, otkrila je da dodani češnjak ili luk sirovim ili neobrađenim cjelovitim žitaricama pomaže boljoj apsorpciji željeza i cinka u organizam. Radite li domaći kruh, dodajte češnjaka ili luka, a možete ih staviti i u sendvič, dodati smeđoj riži, kombinacija ima dovoljno.


 

Tekst: tportal


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close