VijestiTurizam

U NP Plitvička jezera održana konferencija „Izazovi i perspektive održivog razvoja turizma u Hrvatskoj“

 U nacionalnom parku Plitvička jezera održana je konferencija „Izazovi i perspektive održivog razvoja turizma u Hrvatskoj“.Svjetska turistička organizacija pod okriljem Ujedinjenih naroda obilježava 2017. godinu kao godinu održivog turizma za razvoj, a konferencija je održana u organizaciji Mreže za održivi razvoj Hrvatske u suradnji s Klasterom Lika Destination i NP Plitvička jezera.


Na konferenciji, na kojoj je sudjelovao veliki broj predstavnika turističkih zajednica iz cijele Hrvatske,  lokalnih akcijskih grupa, predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, znanstvene zajednice te ljudi iz turističke industrije, govorilo se o nužnosti integriranja široke zajednice u edukaciju, promociju i provođenje filozofije održivog razvoja turizma. Na konferenciju su se uvodno obratili predstavnici triju ministarstava; gospodin Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike, gospodin Robert Pende, pomoćnik ministra turizma te gospođa Nikolina Klaić, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Iz dosadašnjih primjera razvoja turizma na obali mogli smo uočiti sve prednosti i nedostatke turističke ekspanzije. Posebno je istaknuta opasnost od masovnosti turizma te njegovoj sezonalnosti i svih posljedica koje takav oblik turizma donosi sa sobom. Pojedina mjesta na Jadranu u ljetnim mjesecima postaju nepodnošljiva za turiste koji su došli na odmor kao i za domicilno stanovništvo. Istaknuta je također i opasnost od prostorne devastacije

Održivi razvoj turizma počiva na tri stupa: ekonomskoj održivosti, društvenoj odgovornosti te zaštiti okoliša. Da bi se ovo u praksi moglo uspješno provoditi, potrebna je suradnja naizgled suprostavljenih sektora, kao što je npr. turistička izgradnja i zaštita prostora.  U Hrvatskoj ima dosta loših primjera nesuradnje spomenutih sektora i zato moramo oprezno i stručno pristupiti daljnjem razvoju da se ne dogodi daljnje prostorno„zagađenje“. Pogledamo li kroz povijest izgradnje gradova i naselja, vidjeti ćemo da se nekada puno više vodilo računa o kulturi izgradnje i materijalima koji su bili primjereni podneblju.

Održivi turizam podrazumijeva uključivanje stanovništva i suživot s turistima jer oni upravo dolaze doživjeti, osjetiti i kušati ono što nemaju u svome kraju. Suradnja pružatelja usluga i lokalnih proizvođača danas je iznimno cijenjena i tražena. Seoska domaćinstva koja uz poljoprivrednu djelatnost nude i uslugu smještaja te prehrane moraju dobiti svoje mjesto u turističkoj ponudi. Događa se da je skuplji proizvod fast fooda nego domaći i zdravi proizvod poljoprivrednog domaćinstva koje je tu namirnicu samo proizvelo. U kontekstu razvoja kontinentalnog turizma potrebna je edukacija kao i strateška pomoć u održivom razvoju.

Temeljem predavanja i interaktivne panel rasprave doneseni su zaključci prema kojima filozofiju održivog turizma promovirati na svim razinama društva,  integrirati dionike turističkog razvoja radi donošenja konkretnih projekata održivosti (TZ, JLS, LAG, udruge…), kreirati, promovirati i provoditi male projekte „Održivi turizam u praksi“ te svakako zakonski regulirati i poboljšati planinski turizam kao i druge selektivne oblike turizma u Hrvatskoj po uzoru na dobre primjere razvijenih zemalja.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close