Vijesti

Novosti iz Ministarstva: Transrodnim osobama će se izdavati diplome s novim imenom

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je uputu školama i fakultetima da na zahtjev osoba koje su promijenile spol ili žive u drugom rodnom identitetu izdaju svjedodžbe, odnosno diplome s novim imenom, ako su spol ili rodni identitet promijenile nakon završetka školovanja, piše Večernji


Takva je uputa u dijelu medija protumačena kao forsiranje rodne ideologije, no iz Ministarstva odgovaraju kako njihova uputa nema veze s tim.

FER-u naložena promjena

S obzirom na to da postoji nedvojbena zakonska obveza obrazovne ustanove da na zahtjev osobe koja je promijenila spol, odnosno odabrala život u drugom rodnom identitetu, izda svjedodžbu, odnosno diplomu s novim podacima, ali da nijednim propisom nije reguliran način postupanja prilikom izdavanja navedenih isprava, Ministarstvo je u suradnji s Ministarstvom uprave izradilo upute”, objašnjavaju u Ministarstvu. Ističu i kako su upute izdali nakon upita više obrazovnih ustanova i pozivaju se na praksu Ustavnog suda.

A Ustavni je sud zadnju odluku vezanu uz ovu problematiku donio u studenom prošle godine, kada mu se obratila N. Z. iz Zagreba, kojoj Fakultet elektrotehnike i računarstva nakon promjene spola nije htio izdati diplomu s novim imenom iako je promjenu spola i imena upisala u maticu rođenih. Fakultet je objašnjavao da za to nema zakonsku osnovu, a za pravo mu je dao i Upravni sud, no ustavni suci pozvali su se na praksu Europskog suda za ljudska prava po kojoj pitanja vezana uz rodni identitet pripadaju području osobnog života, koje uživa i zaštitu hrvatskog Ustava.

“Poštovanje i pravna zaštita osobnog života nesporno zahtijevaju da svako ljudsko biće ima pravnu mogućnost utvrditi pojedinosti o svom identitetu”, poručio je Ustavni sud. Odluka u ovom slučaju nije bila prva te vrste koju je donio Ustavni sud. Sličnom presudom nešto je ranije je zagrebačkom PMF-u naloženo izdavanje diplome s novim imenom osobi iz Kutine koja je diplomu stekla kao muškarac, a poslije je također promijenila spol.

Pročitajte više na Večernji.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Večernji | Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close