Događanja

Novine stare 135 godina pronađene u stropu muzeja

Zanimljiva je i sanacija kamenih zidova palače Garagnin – Fanfogna u kojoj je smješten Muzej grada Trogira i koja stalno otkriva tajne, posebno posljednjih 10-ak godina otkad traje sanacija.


Nevjerojatan pronalazak, posve neočekivan i slučajan, u Muzeju grada Trogira. Prilikom sanacije potkrovlja palače Garagnin – Fanfogna, u stropu na drugom katu otvorila se rupa. No, to nije bila rupa nastala tijekom sanacije, nego je njezino postojanje započelo davno prije, a dokaz tomu su novinski listovi ugurani u nju.

Rupa je pronađena na jednom od rubova oslikanog stropa, a novinskim listovima je začepljena. Iako nije posve dobro očuvan, papir je izdržao vrijeme, a kustosi muzeja otkrili su neke napise i dokučili da su novine tiskane u vrijeme maškara i karnevala, o čemu svjedoče reklame za nekoliko maskenbala koji su se održavali prije točno 135 godina! Riječ je o novinama “Die Presse”, broju objavljenom u srijedu – 28. siječnja 1880. godine.

Dio novina koji je sve ove godine u tajnosti čuvao stropnu rupu i oblagao čep kojim je ona začepljena zapravo je dodatak spomenutim novinama – podlistak pod naslovom Local-Anzeiger der “Presse”. Zanimljiva je i sanacija kamenih zidova palače Garagnin – Fanfogna u kojoj je smješten Muzej grada Trogira i koja stalno otkriva tajne, posebno posljednjih 10-ak godina otkad traje sanacija dijela palače sagrađenog u 18. stoljeću.

Od romanike do baroka građeni su dijelovi koji tvore palaču Garagnin – Fanfogna. Na temeljima prije sagrađenih  kuća, Garagnini u 18. stoljeću grade novu kuću: radovi su započeli 1763., a vodio ih je vrsni dalmatinski graditelj Ignacije Macanović. Po završetku radova „nova kuća” dobiva vanjski izgled kakav ima i danas, dok je s unutarnjim uređenjem sasvim druga priča – priča prepuna tajni, pa čak i jednog tajnog prolaza između prvog i drugog kata… Bila je tu i knjižnica koja se u prvoj polovini 19. stoljeća preselila na prvi kat. Nakon Drugog svjetskog rata u palaču se useljavaju brojni stanari: od stare knjižnice, a potom spavaće sobe nastaju dva stana. Postupno prostori postaju najprije jedan stan, potom muzejska čuvaonica, a od 2013. godine počinju radovi na obnovi II. kata.


Tekst: Večernji list


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close