Politika

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama donosi stroža pravila

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama te je upućen u Hrvatski sabor. Prijedlogom spomenutog Zakona izmijenjene su i dopunjene odredbe koje se odnose na: ovlast registracije vozila u stanicama za tehnički pregled vozila, periodične tehničke preglede motornih vozila i njihovih priključnih vozila, otvaranje i rad autoškola, definiciju „mladog vozača“, sustav negativnih prekršajnih bodova i druge stvari, piše index.hr


Novi sustav negativnih bodova

Kod negativnih prekršajnih bodova predlaže se sustav na način da se, kao pravna posljedica prikupljenog određenog broja negativnih prekršajnih bodova, predviđa mjera ukidanja i oduzimanja vozačke dozvole. Tako se propisuje da će se vozačka dozvola mladom vozaču ukinuti i oduzeti kada u razdoblju od dvije godine skupi 9 negativnih prekršajnih bodova, a ostalim vozačima kada u razdoblju od dvije godine skupe 12 negativnih prekršajnih bodova.

Također, propisuje se da osoba kojoj je ukinuta i oduzeta vozačka dozvola može ponovo polagati vozački ispit protekom roka od dvije godine od dana izvršnosti tog rješenja te se propisuje novčana kazna za vozača koji upravlja motornim vozilom nakon izvršnosti tog rješenja, a prije ponovnog stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom.

Velika promjena za one koji voze pod utjecajem alkohola

Osim ovoga, predlaže se i uvođenje obveze podvrgavanju izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu vozača i za one vozače koji su (najmanje) tri puta (unutar rehabilitacijskog roka od tri godine) pravomoćno kažnjeni za prekršaj upravljanja vozilom s nedopuštenom količinom alkohola u krvi. Sada je ta obaveza predviđena samo za vozača koji je imao više od 1,5 g/kg alkohola u krvi i dovoljan je jedan takav slučaj.

Više na index.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close