NovacVijesti

Novi zakon o hrvatskim braniteljima će ubrzati postupak stjecanja statusa HRVI

Radi ubrzanja postupka ostvarivanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata po osnovi bolesti Vlada izmjenama zakona predlaže ukidanje prethodne stručne procjene po osnovi bolesti u postupcima ostvarivanja statusa.


Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, kojima predlaže ukidanje stručne procjene.

Predviđa i da vještačenje – koje je dosad obavljao Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom – provode posebna liječnička povjerenstva koja će imenovati ministar hrvatskih branitelja.

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je da se izmjene Zakona, koji je stupio na snagu u prosincu 2017., predlažu jer je u tri godine primjene uočeno da je određene mjere potrebno dodatno prilagoditi potrebama korisnika kako bi u potpunosti rezultirale planiranim učinkom.

Postupak za priznavanje statusa HRVI traje gotovo tri godine

Naime, u postupku ostvarivanja statusa HRVI postoje organizacijski problemi koji utječu na trajanje postupka. Prema rezultatima sustavno praćenog rješavanja zahtjeva za priznavanje statusa HRVI, postupak traje gotovo tri godine”, objasnio je razloge ukidanja prethodne stručne procjene te vraćanje vještačenja u nadležnost Ministarstva.

Ubrzava se i postupak stambenog zbrinjavanja hrvatskih ratnih vojnih invalida kroz kupnju stanova na lokacijama na kojima nije isplativa organizirana izgradnja.

Pojednostavljuje se postupak prijenosa stanova za stambeno zbrinjavanje hrvatskih branitelja između tijela državne uprave i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Jednokratna pomoć i naknada za nezaposlene branitelje

Predlaže se ubrzanje postupka i dodatna prilagodba ostvarivanja prava namijenjenih socijalno ugroženim skupinama, kao što su jednokratna novčana pomoć i naknada za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, istaknuo je Medved.

Izmjene omogućavaju ostvarivanje prava na mirovinu i za one branitelje koji su naknadno ostvarili taj status, status dragovoljca ili dodatne dane sudjelovanja u obrani suvereniteta RH, a već ranije imaju priznato pravo na mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Omogućuje se i prevođenje ranije priznatih prava i određivanje nove svote najniže mirovine umjesto priznate mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i za one hrvatske branitelje koji nisu bili zatečeni korisnici najniže mirovine.

To se odnosi na branitelje kojima je u trenutku odlaska u mirovinu ona određena prema Zakonu o mirovinskom osiguranju bila povoljnija od tada najniže braniteljske mirovine (bez povećanja za sudjelovanje u Domovinskom ratu).


 

Komentari

Komentara


Foto: Vlada RH

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close