DogađanjaVijesti

Novi Veleposlanik kravate je akademik i znanstvenik Igor Rudan!

Ustanova Academia Cravatica u partnerstvu s Klubom za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za Ujedinjene narode i Hrvatskim diplomatskim klubom na svečanoj ceremoniji koja se održala u Muzeju Mimara 1. listopada inaugurirala je novog Veleposlanika kravate, uglednog hrvatskog znanstvenika i akademika Igora Rudana.


Svečanom inauguracijom Veleposlanika kravate Academia Cravatica započela je svoje ovogodišnje aktivnosti ususret jedinstvenom europskom festivalu „Dani kravate“, koji će se od 8. do 18. listopada održati u Zagrebu, a središnji događaj u sklopu Festivala bit će obilježavanje Svjetskog dana kravate, koji se već tradicionalno obilježava širom Europe i svijeta 18. listopada.

Svečanost inauguracije Veleposlanika kravate održala se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, predsjednika Hrvatskoga sabora i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a u ceremoniji su sudjelovali i pripadnici Počasne satnije Kravat pukovnije, umjetnica Lidija Bajuk i zbor Lira.

Akademik Igor Rudan nije krivo oduševljenje novopreuzetom ulogom Veleposlanika kravate te je povodom inauguracije istaknuo: „Nastojat ću tijekom iduće godine, u ulozi Veleposlanika kravate, obići nacionalne akademije znanosti i umjetnosti SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Australije te stupiti u kontakt s našim znanstvenicima koji su članovi spomenutih akademija. Namjera mi je, uz njihovu pomoć, za budući Muzej kravate pribaviti kolekciju kravata koje označuju pripadnost naših znanstvenika u inozemstvu tim svjetskim akademijama. Naime, relativno je nepoznato da neke od tih akademija, u znak prijema u članstvo, svojim članovima poklanjaju upravo kravatu. Uz to, tijekom naredne godine želja mi je nekom prigodom obići i bistu prof. dr. Andrije Štampara u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u Ženevi, koji je svakako bio jedan od najvećih Hrvata u povijesti, te na nju također vezati kravatu, kako bi se unutar tijela Ujedinjenih naroda populariziralo hrvatsko podrijetlo kravate. Zahvaljujem gospodinu Marijanu Bušiću na ovoj velikoj časti i veselim se predstojećim aktivnostima na promociji kravate kao hrvatskog brenda u svijetu“, naglasio je Rudan.

Ovaj znanstvenik svjetskoga glasa profesor je Međunarodnog zdravstva i molekularne medicine na sveučilištu u Edinburgu, a sa svega 44 godine postao je jedan od najmlađih britanskih akademika. Zahvaljujući njegovom projektu hrvatske biobanke “10001 Dalmatinac” do danas je pronađena biomedicinska uloga za više od 1000 ljudskih gena. Među njegovim nagradama najviše se ističe Chancellor’s Award, najviša nagrada za znanstveni rad u Velikoj Britaniji, a Thomson Reuters i Američki Institut za Znanstvene Informacije svrstali su ga među “Vodeće znanstvene umove svijeta” u 2015. godini.

Na svečanosti inauguracije, uzvanicima su se uz Marijana Bušića, ravnatelja ustanove Academia Cravatica i Mire Gavrana, uglednog književnika i prvog Veleposlanika kravate obratili i Gordan Markotić, veleposlanik i koordinator za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, Petar Popović iz Kluba za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za Ujedinjene narode i Smiljan Šimac iz Hrvatskog diplomatskog kluba, Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Odbora Hrvatskog sabora za Europske poslove Sabora RH, Tea Renee, samostalna savjetnica u kabinetu za vanjsku i europsku politiku u Uredu predsjednice RH i drugi uglednici.

„Kravata je znak inicijacije, znak pripadnosti. Razmislimo koliko je samo naš Veleposlanik kravate Igor Rudan inicijacija prošao kako bi stigao do višekratnih znanstvenih uspjeha, svojim radom, ali svojim profilom kao čovjek. Kravata na njegovom vratu, kao i uloga Veleposlanika kravate, doista je zaslužena“, istaknuo je Marijan Bušić, ravnatelj ustanove Academia Cravatice, jedine ustanove u Hrvatskoj i u svijetu koja se već više od 20 godina bavi proučavanjem, čuvanjem i unapređivanjem kravate kao pokretne kulturne baštine.

Igor Rudan kravatu će, kao hrvatsku i svjetsku kulturnu baštinu promovirati u godini kada Hrvatska započinje svoje šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Europske Unije.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close